Ne ignorišite: Ovo su simptomi koji ukazuju da ste alergični na gluten
Važno da ih prepoznate na vreme
Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu.
Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ovo stanje ne dijagnostikuje.
Takođe, procenjuje se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu.
- Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena).
- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom "pileća koža") na rukama
- Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
- Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza
- Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu
- Hormonska neravnoteža
- Migrenske glavobolje
- Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije
- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, kolenima, kukovima)
- Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja.
Najčešći prehrambeni izvori glutena su pšenica, pir, raž, ječam, kruh, tjestenina, žitarice i pečeni pekarski proizvodi. Žitarice koje sadrže gluten su pšenica, ječam, zob, raž, kamut i pir.
Hrana bez glutena
- Meso, riba i plodovi mora, jaja, mliječni proizvodi, voće, povrće, mahunarke, orašasto voće, gomolji, masti kao što su ulja i maslac, većina pića je također bez glutena, osim piva
- Žitarice bez gluten: pirinač, kukuruz, proso, amarant, kvinoja, heljda