DOKTOR PERIŠIĆ O HOLESTEROLU: Zašto je bolje jesti ovo meso, nego ribu
Gastroenterolog profesor doktor Vojislav Perišić na Prvoj je pričao o ishrani tokom vrućine, i problemima s varenjem ili metabolizmom koje mnogi imaju, kao što su bol u želucu i povišen holesterol.
Ako nas boli želudac, šta da jedemo i pijemo?
"Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem", rekao je on pa podelio savete za ishranu.
On je rekao da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica.
"Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća, Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas 'obradovati' kada je svarimo", rekao je on.
Ako imamo povišen holesterol, da li smemo mlečne proizvode - kozje mleko, surutku?
"Kozje mleko je odlično zbog lipida, oko 40 odsto njih su izuzetno dobri za holesterol. Ali zapamtite, od sto odsto holesterola u krvi, 70 odsto pravi jetra. Mi možemo dijetnom modifikacijom da spustimo preostalih 30, ali dalje od toga, teško. Mi moramo uticati lekovima na jetru, lekari uvek kažu, dajte manje masti u ishrani nekoliko meseci, pa da vidimo. Nije mnogo štetna mlečna mast, ako imamo meru", rekao je on.
Kada su izvori proteina i dobrih masti u pitanju, savetuje, kako kaže, "najzdravije meso".
"Smete tri puta po 250 mililitara mleka, jedite i meso povoljnog holesterolskog profila. Nemojte ribu sa Severnog mora, već jagnjetinu, uzmite i kozje meso, pa to je najzdravije. Sjajnu masnoću ima za zdravlje", rekao je on.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)