Lako do zdravog tela: Saznajte zbog čega bi trebalo da jedete dinju što češće
Gotovo jednako sočno kao i lubenica
Velika količina tečnog sadržaja dinje pomaže telu da je polako probavi i neće vam skočiti šećer u krvi . Dakle, odličan je odabir za ljude sa dijabetesom .
Takođe sadrži:
Vitamina C , moćni antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja
Vitaminom A , koji pomaže u održavanju zdravlja očiju , kože , kostiju i imunog sistema
Oko 12% preporučenog dnevnog kalijuma , važnog za vaše srce , mišiće i krvni pritisak
Dinja takođe sadrži vitamine i minerale poput: Folne kiseline, Kalcijuma, Cinka, Bakra, Gvožđa, Vitamina K, Niacina, Holina, Magnezijuma, Fosfora, Mangana, Selena.
Rizici po zdravlje dinje
Osobe koje pate od bolesti bubrega, raka, ili koji su u skorije vreme imali operaciju slepog crijeva morale bi ograničiti unos dinje. Obilje vitamina i minerala u dinjama ponekad mogu izazvati probleme.
Kalijum
Dinje su dobar izvor kalijuma koji vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ali previše toga može stvoriti probleme ukoliko patite od bubrežnih bolesti . To je zato što vaši organi možda neće moći filtrirati sav višak kalijuma. To može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog hiperkalemija .
Vlakna
Ukoliko bolujete od raka, operisali ste slepo crijevo ili imate neku upalnu bolest. Trebali bi ste ograničiti unos dinje zbog velike količine vlakana koje dinja poseduje.