Lako do zdravog tela: Saznajte zbog čega bi trebalo da jedete dinju što češće
Velika količina tečnog sadržaja dinje pomaže telu da je polako probavi i neće vam skočiti šećer u krvi . Dakle, odličan je odabir za ljude sa dijabetesom .
Takođe sadrži:
Vitamina C , moćni antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja
Vitaminom A , koji pomaže u održavanju zdravlja očiju , kože , kostiju i imunog sistema
Oko 12% preporučenog dnevnog kalijuma , važnog za vaše srce , mišiće i krvni pritisak
Dinja takođe sadrži vitamine i minerale poput: Folne kiseline, Kalcijuma, Cinka, Bakra, Gvožđa, Vitamina K, Niacina, Holina, Magnezijuma, Fosfora, Mangana, Selena.
Rizici po zdravlje dinje
Osobe koje pate od bolesti bubrega, raka, ili koji su u skorije vreme imali operaciju slepog crijeva morale bi ograničiti unos dinje. Obilje vitamina i minerala u dinjama ponekad mogu izazvati probleme.
Kalijum
Dinje su dobar izvor kalijuma koji vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ali previše toga može stvoriti probleme ukoliko patite od bubrežnih bolesti . To je zato što vaši organi možda neće moći filtrirati sav višak kalijuma. To može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog hiperkalemija .
Vlakna
Ukoliko bolujete od raka, operisali ste slepo crijevo ili imate neku upalnu bolest. Trebali bi ste ograničiti unos dinje zbog velike količine vlakana koje dinja poseduje.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)