NIKAKO NE KOMBINUJTE MESO I MLEKO: Šteta koju nanosite telu, ravna je pušenju
Grupa američkih naučnika je zaključila da ako istovremeno jedete meso i sir ili meso i mleko, rizik od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta se povećava za 74%
Čuveni američki nutricionista Herbert Šelton se bavio istraživanjem koje vrste namirnica najbolje "rade u paru", kao i koje su veoma loša kombinacija, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem. Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.
Pa tako je utvrdio da postoji namirnica koji se najbolje konzumira uvek samostalno, a to je mleko. Ova namirnica sadrži proteine i masti, što znači da predstavlja lošu kombinaciju sa bilo kojom drugom hranom, osim sa kiselim voćem. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i, ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku. Odnosno, dok se mleko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih proizvoda ne može da započne.
A posebno je opasno uzimati mleko posle mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko ističe da je najgore to što kalcijum sadržan u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa.
Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primer, meso i sir, meso i mleko), rizik od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta se povećava za 74%. Ova kombinacija povećava rizik od razvoja dijabetesa.
Na primer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posledica fermentacije u crevima. Isto se dešava ako se meso "opere" mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.
Mleko posle mesa, omlet sa slaninom, meso i sir - ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.