Ovo je 6 ozbiljnih problema, koji će nastati ako iz ishrane izbacimo hleb!

alo.rs/S.Ć. | Žena 19.07.2021 08:00

Kako se više diže prašina oko štetnosti konzumiranja glutena, sve veći broj ljudi iz ishrane izbacuje hleb

Foto: Depositphotos

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Kako se više diže prašina oko štetnosti konzumiranja glutena, sve veći broj ljudi iz ishrane izbacuje hleb. 

Iako je malo ljudi koji stvarno boluju od celijakije i ne smeju da jedu gluten kako bi sačuvali zdravlje, neki ga iz ishrane izbacuju iz mode i hira - zapravo to čini većina. Kada odluče da smršaju, mnogi počinju tako što iz ishrane izbacuju hleb.

Evo kako to utiče na organizam i da li zaista pomaže.

Organizam gubi tečnost

Ako izbacite hleb iz ishrane, sigurno ćete ubrzo imati manje kilograma. Međutim, to ne znači da ste smršali jer se na ovaj način ne troše masti iz organizma, već voda: "Ugljeni hidrati se u organizmu skladište u obliku glikogena, a svaki gram ugljenih hidrata skladišti tri do četiri puta puta više vode”, kaže nutricionista Mari Spano. Drugačije rečeno, čim prestanete da unosite ugljene hidrate i organizam počne da koristi zalihe glikogena u organizmu, rezultat će biti gubitak vode u telu.

"Grip" niskog sadržaja ugljenih hidrata

"Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak", kaže dr Spano. "Kada osoba prestane da ih unosi, mozgu nedostaje energije. Na kraju, kada organizam potroši zalihe glikogena, osećaćete umor, slabost, vrtoglavicu, pospanost. Manje-više ćete se osećati kao da imate grip," objašnjava nutricionista.

Uticaj na srčane bolesti i dijabetes

Reakcija organizma zavisi od toga koju vrstu ugljenih hidrata ste prestali da konzumirate. Na primer, rafinisani ugljeni hidrati povećavaju rizik od srčanihbolesti i dijabetesa tipa 2, pokazuju studije. Sa druge strane, istraživanja su pokazala da žitarice stabilizuju nivo holesterola i umanjuju rizk od srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa tipa 2.

Manjak energije

Žitarice su važan izvor gvožđa, magnezijuma, vitamina B, odnosno supstanci koje održavaju energiju organizma, kaže Spano. Dakle, pošto su ugljeni hidrati najvažnije "gorivo" za organizam, ukoliko ne unesemo zdravu dozu ovih namirnica, sve ćelije počinju sporije da rade.

Problemi sa zatvorom

Žitarice, kao zdrava vrsta ugljenih hidrta, igraju važnu ulogu u regulisanju rada creva. U ovim namirnicama se nalaze hranljiva vlakna koja pomažu varenje, pa je jasno kakvi problemi očekuju one koji uopšte ne konzumiraju ovu hranu.

Utiče i na raspoloženje

Ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera serotonina koji je odgovoran za naše raspoloženje, kaže dr Kaspero. Drugačije rečeno, ugljeni hidrati su važni i za mentalno zdravlje.

 

Expand player
Pogledajte više