Riznica zdravlja: Evo zašto treba da jedete kupine kad god ste u mogućnosti
Foto: Pixbay

Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za celokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spreče pojavu maligniteta.

Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.

Plod kupine efikasan je u sprečavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog creva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju.

Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje creva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading