NAJBOLJI ZAČINI PROTIV UPALA: Ako ih mešate na ovaj način, sprečićete mnoga oboljenja
Najpre ih koristimo kako bismo jelima i pićima dali posebnu aromu. Dosad, poznato je preko 100 različitih začina koje koristimo. Ali pored toga što čine naše obroke ukusnijima, začini imaju i zdravstvenu ulogu. Neki nas ulepšavaju, neki ublažavaju tegobe, a neki nas čine zdravijima.
U nastavku vam otkrivamo koji su to najbolji antiupalni začini.
Začini protiv upala
Mlevena paprika
Kajen u paprici ima antiupalna svojstva, bogat je izvor fitonutrijenata i vitamina, kao i minerala uključujući magnezijumi kalijum. Preporučuje se da konzumirate sušenu ljutu papričicu kao najbolji izvor kajena.
Crni biber
Pored toga što pomaže u apsorpciji nutrijenata iz drugih namirnica, crni biber sadrži piperin, koji je povezan s borbom s upalnim procesima u organizmu.
Sumak
Ovaj „noviji“ začin zapravo ima duboke korene u istočnim kulinarskim kulturama. Sadrži fitonutrijente i antioksidante koji pogodno deluju na zdravlje, jačaju imunitet i sprečavaju upale.
Muskanti oraščić
Iako nas ovaj začin asocira na zimu i božićne slatke specijalitete, zapravo, savet je da ga konzumiramo cele godine. On sadrži antiupalne nutrijente monoterpene, koji i te kako povoljno deluju na naše zdravlje.
Cimet
A kada smo već kod prazničnih kolača, oni ne mogu da prođu bez dodavanja malo cimeta. A pored toga što je preukusan, ovaj začin ima brojna antiupalna svojstva. Uz to, cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi i preporučuje se pri gubitku viška kilograma.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)