DOKTOR PERIŠIĆ UPOZORIO KOJI DEO VOĆA JE OPASNO JESTI: Prepun je otrova, ovo je jedini način da ga delimično skinete!
"Probajte groždje, nije prskano!" – svako od nas makar jednom je čuo ovu rečenicu od pijačnih prodavaca koji se svojski trude se da svoje namirice predstave u najboljem svetlu, što će reći kao ukusne, sveže i što je najvažnije, neprskane.
Ipak, ukoliko niste spremni da izdvojite više novca za organsku hranu, teško da ćete pojesti voće ili povrće koje nije hemijski tretirano.
O štetnosti pesticida i njihovom uklanjanju govorio je prof. dr Vojislav Perišić.
"Reći ću vam jednu činjenicu koja će jako da vas onespokoji, 15 odsto pesticida, insekticida kojima se prskaju voće i povrće, ne može se ukloniti i mi to unosimo u organizam. E onda je pitanje, šta će naša jetra raditi s tim? Fungicidi, pesticidi i druge hemikalije mogu se zadržati", rekao je on i dao primer jabuke.
"Jutros sam uzeo svežu jabuku, s pijace. Imam i jednu koja je stajala. Ona koja je stajala, nije joj masna koža, a ovoj sa pijace jeste. Da bi se oprao plod jabuke, mora da se opere sirćetnom kiselinom. Može i soda bikarbona, ali se postavlja pitanje, kog je tipa pesticid? Neka odstoji 15 minuta u rastvoru sirćeta, ako je pesticid baza, rastvoriće ga kiselina. Ali ako je pesticid kiselina, kao najveći broj njih, onda morate sodu bikarbonu", rekao je on za tv Prva.
Pročitajte koje su najzdravije jabuke i kako da znate da li su sveže!
Rastvor za uklanjanje pesticida napravićemo sa deset grama sode na litar vode, ili 100 mililitara sirćeta na 300 mililitara vode. Ali tu nije kraj, rekao je prof. dr Perišić!
"Onda tek dobro operite, pa ipak oljuštite! Zdrava je kora, ali ispod nje se koncentrišu toksini, ne treba jesti koru, ona nam samo čisti zube kada grizemo, ali ispod nje su hemikalije. I vodite računa tamo gde je peteljka, i dno, to obavezno skinite jer se tu pesticidi koncentrišu", rekao je on.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)