TAJNA DUGOVEČNOSTI JE U ZAČINIMA - Baš svi stogodišnjaci koriste ovih 5 namirnice u ishrani
Ispostavilo se da stanovnici Plave zone, od Barbadžija na ostrvu Sardinija u Italiji, Okinave u Japanu, grada Loma Linda u Kaliforniji, Ikarije u Grčkoj i poluostrvo Nikoja u Kostarici redovno konzumiraju ovih pet začina.
Šta to jedu stogodišnjaci pa im polazi za rukom da izbegnu bolesti i produže životni vek? Naučnici su se bavili ovim pitanjem, pa su tako otkrili da nekoliko začina u velikoj meri utiče na zdravlja i čuva od starosti.
Pa tako se ispostavilo da stanovnici Plave zone - lokaliteti na kojima živi najveći broj stogodišnjaka (Barbadžija na ostrvu Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, grad Loma Linda u Kaliforniji, Ikarija u Grčkoj i poluostrvo Nikoja u Kostarici, redovno konzumiraju ovih pet začina.
1. Mirođija
"Mirođija je bogata vitaminima A, B i C, vlaknima, a takođe može da snizi krvni pritisak i deluje kao diuretik", rekla je dr Loren Haris-Pinkas. Osim toga, dobar je izvor mangana, koji je važan za aktiviranje različitih enzima, zaštitu ćelija, regulisanje nivoa šećera u krvi i zarastanje rana. Ova začinska biljka takođe sadrži veliki broj biljnih jedinjenja koja deluju kao moćno antioksidantno i protivupalno sredstvo.
2. Origano
Origano je takođe bogat antioksidansima i supstancama koje mogu sprečiti oštećenje ćelija neutralizovanjem slobodnih radikala koji izazivaju upale. Tokom studije utvrđeno je da je origano efikasan protiv 23 vrste bakterija.
3. Ruzmarin
Ruzmarin je odličan izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Ov azačinska biljka je takođe pokazala da snažno deluje na poboljšanje kognitivnih performansi, memoriju i jača imuni sistem. Naučnici to pripisuju karnoznoj kiselini koja se nalazi u ovom začinu. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Therapeutic Advances in Psychopharmacology", miris ruzmarina poboljšava koncentraciju i raspoloženje.
4. Peršun
Peršun se smatra tradicionalnim začinom na poluostrvu Nicoja u Kostariki. On sadrži brojne antioksidanse i efikasno se bori protiv upalnih procesa u telu i smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti, posebno srčanih.
5. Beli luk
Vekovima je poznato da beli luk ima lekovita svojstva. Biljka je glavna hrana u svim regionima Plave zone, posebno na Okinavi.
"Beli luk dokazano jača imunitet i bori se protiv prehlade. Osim toga, snižava krvni pritisak i LDL holesterol", rekla je dr IIlsa Šapiro. U jednoj studiji , ekstrakt belog luka (600 mg do 1500 mg) pokazao se jednako efikasnim u snižavanju krvnog pritiska kao i lek.