ZAŠTO SMO IM POVEROVALI? Ako ste ikada jeli mast i hleb, biće vam žao što ovo tada niste znali
Jedna supena kašika masti ima oko 1000 IU vitamina D, to je stvarno neverovatno! Ljudi kada se izlažu Suncu 30 minuta na dan, mogu da stvore svega 100 do 200 IU ovog vitamina
Neko kaže - svinjska mast, a vi čujete – srčani udar, šlog, zapušena arterija, smrt...
Tako su nam pričali, a mi smo se svojski potrudili da sve dobro naučimo i primenimo u svakodnevnom životu.
Izbacite svinjsku mast, ona je opasna za zdravlje, koristite suncokretovo ulje, ono je zdravije?!
Tako su rekli, a mi smo im poverovali... Bez i jedne naučne studije koja dokazuje štetnost konzumiranja svinjske masti, a lekovitost rafinisanog, biljnog ulja u ishrani.
Vremenom, kako su trajale besomučne kampanje protiv zasićenih masti većina je iz svoje kuhinje izbacila kantice za čuvanje masti i zamenila ih plastičnim bocama sa rafinisanim, biljnim uljem. Naravno, svi su se nadali da ćemo od tada pa nadalje biti oslobođeni bolesti koje donosi „opasna“ svinjska mast – srčanog udara, šloga, ateroskleroze, loše cirkulacije, reume, demencije itd.
Foto: Youtube/Printscreen
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Vreme je da okrenemo novi list i da se vratimo na staro, kako su nas naše bake nekada hranile
Kako su se ljudi hranili pre industrijske i poljoprivredne revolucije? Kako smo se hranili pre nego što smo postali toliko zbunjeni šta treba da jedemo? Jeli smo prirodnu, zdravu hranu koja se uglavnom pripremala na svinjskoj masti jer je bila lako dostupna, zdrava i jeftina. Svinjsku mast svako sebi može da obezbedi ako živi u prirodnim uslovima kako su nekada živeli naši stari, rafinisano, biljno ulje – ne!
Da bi povećali šansu da nađemo pravu svinjsku mast treba da obiđemo više manjih mesara i pijaca na kojima postoji uređen deo gde se prodaju mesni proizvodi i mast jer u lancima supermarekta teško da ćete je naći. Srećni su oni koji imaju kontakt sa selom ili koji sami mogu da naprave domaću svinjsku mast.
Svinjska mast je neprocenjivi izvor vitamina D
Znamo koliko se u poslednje vreme govori o važnosti ovog vitamina za zdravlje i koliko smo manje - više svi u deficitu sa ovim vitalnim vitaminom jer živimo u neprirodnim uslovima za ljudsku vrstu. Zatočeni smo u stanovima, kancelarijama, zabundani do guše, sa naočarima za sunce, UV zaštitnim faktorima da bi se zaštitili od Sunca i da bi šansu za stvaranje vitamina D sveli na minimum.
Mi inače nismo baš efikasni u sintetisanju vitamina D ali su zato svinje superheroji kada je reč o stvaranju vitamina D!
Jedna supena kašika masti ima oko 1000 IU vitamina D, to je stvarno neverovatno! Ljudi kada se izlažu Suncu 30 minuta na dan, mogu da stvore svega 100 do 200 IU ovog vitamina.
Odrezak
Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon komadi su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, vitamina B, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preproručuje njegova konzumacija.
Krompir
Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebalo bi da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.
Kafa
Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce, a ako ne preterujete u konzumiranju, nema potrebe nema potrebe da je izbacujete.