Dr Perišić otkriva: Ovo je glavni uzrok gasova i nadutosti
Ovo treba da znate o stomačnim problemima
Stomačne tegobe usled brze hrane i neujednačenog načina života sve više uzrokuju nadutost i gasove.
Međutim, to nije nerešiv problem, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić je za K1 otkrio šta je uzrok nadutosti u 75 odsto slučajeva.
- Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, a to su neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima 16 odsto ljudi - rekao je on.
Doktor Voja Perišić kaže da ovi problemi mogu da budu izuzetno neprijatni, ali rešenje se može kriti u izbacivanju namirnica koje najčešće prave problem.
- Namirnice koje imaju neskrobne fermentabilne ugljene hidrate – jabuka, kruška, šljiva, trešnja, pasulj, grašak, boranija, med, čaj od kamilice, mleko sa laktozom. Banane nemaju tih ugljenih hidrata, lubenica nema, krompir, lisnato povrće... Meso nijedno ne pravi nadutost. Jabuka je kraljica voća, ali može da pravi veliki problem - poručio je on.