REŠITE SE UMORA I OJAČAJTE MOZAK: 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju
Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti
Mnogi od nas se često susreću sa stresnim situacijama, bilo na fakultetu, poslu ili smo jednostavno "istrošili baterije" i savladao nas je umor. Protiv umora, nedostatka koncentracije i zaboravljanja borite se upravo hranom.
Mozak upravlja većinom telesnih funkcija, pa je važno u ishranu uvrstiti određene namirnice. Koja je to hrana za mozak koja će vam pomoći da imate savršenu memoriju, čitajte u nastavku. Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.
Borovnice - magično voće
Ova bobica je izuzetno dobra hrana za mozak. Istraživanja naučnika pokazala su da redovna konzumacija borovnica ne samo da stimuliše pamćenje, već i koncentraciju, pa čak i utiče na obnavljanje pamćenja. Možda najvažnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.
Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga jer ima negativne efekte na funkciju mozga. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koje je neophodno za inteligenciju. Ljudske studije pokazale su obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, 9 starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svakodnevno je konzumiralo sok od borovnice. Nakon 12 nedelja, videli su poboljšanja u nekoliko markera moždane funkcije.
Skuša
Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnuh kkiselina i ako je jedete nekoliko puta nedeljno, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje. Tako da više nećete nikad zaboraviti da skušu stavite u svoju potrošačku korpu.
Kivi
Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rešavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete sa kašičicom.
Bademi
Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin noraadrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju.
Suve kajsije
Istraživanja u Americi su pokazala da visoke količine gvožđa povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga (odgovorna za analitičko mišljenje). Pojedite zato dnevno nekoliko suvih kajsija, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Pritom, uticaj suvih kajsija na varenje će biti, hm, eksplozivan.
Jaja
Holin, koji se nalazi u jajaima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove. Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaje je pravi poklon paket za vaš mozak!
Teleća džigerica
Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata. Najbolja je jednostavno propržena sa lukom, naravno uz dobro vino.