NE BACAJTE HRANU: Pravilna organizacija obroka
Sve više od klijenata čujem iste reči: „Otkako imam jelovnik, manje trošim i ne bacam hranu“.
Kako da i vi postanete organizovaniji kada je o nabavci reč, uče vas iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".
SPISAK - Napravite prvo spisak obroka za tu nedelju, a potom popišite namirnice i količinu. Kada kupujete namirnice „da se nađu“, na kraju završe u kanti. Bar dva puta nedeljno doručkujte jaja, tri puta žitarice, a preostala dva dana pravite obroke za dva dana (pita sa speltinim korama, proja, pogačice s povrćem..).
Foto: Shutterstock
KUPOVINA POVRĆA - Povrće je osnova svakog obroka, s njim kombinujemo uvek životinjski protein ili žitarice. Na spisku uvek treba da imate tikvice i patlidžan (grilovane za prilog, nadevene mesom ili ribom, ili za musaku, pire…), karfiol i brokoli (blanširajte za prilog, kuvajte za potaže, piree, obrok salate..). Uvek imajte sveže povrće za salate jer kada ne stignete da napravite obrok, uvek možete da pomešate povrće sa ovom mešavinom, ili parče mesa ili ribe (koji nam je ostao od ručka).
PIŠITE RECEPTE - Kako ne biste uvek pravili iste obroke, isprobavajte nove recepte - i PIŠITE IH. Okačite na frižideru papir sa rečima „šta kuvati“ i uvek zapišite šta vam se jede.
NAPRAVITE KALENDAR - Dnevnik ishrane će vam pomoći da ostanete fokusirani na pravilniji način ishrane.
Foto: Shutterstock
DAN ZA KUPOVINU - Kod mene je to subota, tada kupim osnovu svega što mi je potrebno, a ostalim danima samo nadopunjavam.
SNIŽENJA - Na sniženju kupujete namirnice za čak 50 odsto jeftinije, a istog kvaliteta, samo pogledajte rok i deklaraciju.
Foto: Shutterstock
ZAMRZAVANJE HRANE - Uvek napravite veću količinu hrane - pola iskoristite, a pola zamrznite.