OVAJ ADITIV SLABI IMUNITET I ZAGLUPLJUJE Opasnost se krije u mnogim namirnicama, pazite da li na pakovanju imaju ove 2 oznake
Postoje i aditivi koji remete odgovor imunog sistema za koje možda niste ni čuli. Jedan od njih nalazi se praktično svuda oko nas
Jačanje imuniteta ishranom jedan je od najboljih načina da pripremimo organizam za brzu i efikasnu reakciju na napad kao što je infekcija.
Postoje namirnice koje slabe imunitet, za koje je to jasno „iz aviona“, ali i neobične greške koje pravimo sa zdravom hranom ili vitaminima i time ne činimo imunitetu uslugu. A onda, postoje i aditivi koji remete odgovor imunog sistema za koje možda niste ni čuli. Jedan od njih nalazi se praktično svuda oko nas.
MSG je derivat jedne aminokiseline neophodne za dobijanje proteina, a koristi se već stotinu godina kao pojačivač ukusa za slanu hranu ili proizvode od mesa. „Radi“ tako što stimuliše receptore za ukus u telu.
MSG se dodaje veštački u mnoge namirnice, ali ga neke sadrže i prirodno, među njima su paradajz i razne vrste sireva. Prirodno se u tim namirnicama nađe u manjoj količini nego kada se dodaje veštački.
Ovaj aditiv naći ćete na spisku sastojaka pod skraćenicom MSG, imenom mononatrijum glutamat, ili drugom skraćenicom E621.
U brzoj hrani, najčešće se nalazi u jelima od mesa, kao što su pohovana piletina ili kineska hrana. Čips i slane grickalice gotovo sigurno ga sadrže, kao i mešavine začina za meksičku i kinesku hranu, kao i jela od mesa, gulaš i slično.
Supe iz kesice ili konzerve takođe će ga sadržati, kao i kobasice, dimljeno meso, viršle, salame…
Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!