OVAJ ADITIV SLABI IMUNITET I ZAGLUPLJUJE Opasnost se krije u mnogim namirnicama, pazite da li na pakovanju imaju ove 2 oznake
Jačanje imuniteta ishranom jedan je od najboljih načina da pripremimo organizam za brzu i efikasnu reakciju na napad kao što je infekcija.
Postoje namirnice koje slabe imunitet, za koje je to jasno „iz aviona“, ali i neobične greške koje pravimo sa zdravom hranom ili vitaminima i time ne činimo imunitetu uslugu. A onda, postoje i aditivi koji remete odgovor imunog sistema za koje možda niste ni čuli. Jedan od njih nalazi se praktično svuda oko nas.
MSG je derivat jedne aminokiseline neophodne za dobijanje proteina, a koristi se već stotinu godina kao pojačivač ukusa za slanu hranu ili proizvode od mesa. „Radi“ tako što stimuliše receptore za ukus u telu.
MSG se dodaje veštački u mnoge namirnice, ali ga neke sadrže i prirodno, među njima su paradajz i razne vrste sireva. Prirodno se u tim namirnicama nađe u manjoj količini nego kada se dodaje veštački.
Ovaj aditiv naći ćete na spisku sastojaka pod skraćenicom MSG, imenom mononatrijum glutamat, ili drugom skraćenicom E621.
U brzoj hrani, najčešće se nalazi u jelima od mesa, kao što su pohovana piletina ili kineska hrana. Čips i slane grickalice gotovo sigurno ga sadrže, kao i mešavine začina za meksičku i kinesku hranu, kao i jela od mesa, gulaš i slično.
Supe iz kesice ili konzerve takođe će ga sadržati, kao i kobasice, dimljeno meso, viršle, salame…
Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)