SVI IH KORISTE, A OVE NAMIRNICE POGORŠAVAJU UPALU U TELU: Ako ste prehlađeni izbacite ih iz jelovnika
Jesen i zima ne donose nam samo hladnije vreme, kišu i sneg već i pojavu prehlade i gripa. Uz sve to tu je i korona, pa svako grebanje grla, curenje nosa stavlja nas u dilemu šta je u pitanju.
Jedini način da sa sigurnošću znate šta je po sredi jeste da proverite sa lekarom koji će dati tačnu dijagnozu. Ako je reč o "običnoj" prehladi, svakako se preporučuje da mirujete, unosite dovoljno tečnosti, a lekari ističu i da ako je potrebno, promenite jelovnik.
Osim hrane i napitaka koji jačaju imunitet i snažno se bore protiv upala, postoje i namirnice koje nikako ne bi trebalo da jedete kada ste prehlađeni.
"Ako ste prehlađeni, nikako se ne preporučuje da jedete začinjenu, previše slanu i masnu hranu. Takođe, nije poželjno ni da jedete zimnicu, kiseli paradajz i krastavce. Ove namirnice mogu da pogoršaju upalu u telu i izazovu dehidraciju", kaže dr Marina Apletajeva.
Preporuka je i da smanjite unos bibera, ističe nutricionistkinja.
"Isto važi i za crveno meso, prvenstveno svinjetinu ili jagnjetinu. Vaše telo troši mnogo energije na varenje preterano masne hrane, a koja mu je u slučaju prehlade neophodna kako bi se izborilo sa virusima". napominje dr Marina.
U slučaju akutnih respiratornih ifekcija preporuka je da ograničite upotrebu kafe. Samo ako nema visoku temperaturu ili se osećate izuzetno slabo, možete da popijete jednu ili dve šoljice kafe. Alkohol dehidrira telo, a može i da doprinese stvaranju krvnih ugrušaka.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)