KAKO SE HOLESTEROL MOŽE "SKINUTI" I BEZ LEKOVA: Doktorka otkriva koje su namirnice ključne

alo.rs/S.Ć. | Žena 21.09.2021 13:11

Postoje i "ubice" holesterola, odnosno hrana koja će vam pomoći da snizite vrednosti ovih masnoća i sačuvate zdravlje

Foto: Shutterstock

Povišen holesterol je jedan od glavnih uzročnika bolesti srca i krvnih sudova. "Dobar" holesterol (HDL) čisti površinu krvnih sudova od štetnih materija i toksina, a "loš" holesterol (LDL) ih začepljuje krvne sudove i sužava arterije.

To znači da je HDL važan za funkcionisanje tela, dok je neophodno da LDL bude u granicama normale. Kako to uraditi bez lekova, otkrila je doktorka Debora Li. 

Šta je uzrok?

Ponekad količina ovih masnoća zavisi od hrane, što znači da je promena ihrane jedan od načina da ga regulišemo. Međutim, postoje situacije kada su uzroci povišenog holesterola bolesti bubrega, hipotireoza, gojaznost, anoreksija nervoza, kao i pušenje, preterana konzumacija opojnih pića i preveliki unos masne, slane i slatke hrane. Lekar će vam pomoći da otkrijete uzrok povišenih vrednosti ovih masnoća i shodno tome ih korigujete.

Svakako lekari savetuju da smanjite unos masnoća, posebno onih namirnica koje podižu nivo holesterola, poput masnog mesa, kobasica, peciva, sireva i deserta. Isto tako postoje i "ubice" holesterola, odnosno hrana koja će vam pomoći da snizite vrednosti ovih masnoća i sačuvate zdravlje.

"Ubice" holesterola - mleko i hrana bogata nezasićenim mastima i vlaknima - pomoći će da se rešite štetnih materija za telo. Doktorka kaže da ćete smanjenjem količine masnih kiselina na minimum ili zamenom zasićenih masti nezasićenim normalizovati nivo holesterola u krvi, a u tome vam mogu pomoći sledeće namirnice: 

orasi,
maslinovo i susamovo ulje,
crvena riba,
mahunarke,
meso živine.

Birtajte samo najzdraviju hranu

Preporuka dr Debore je i da u ishranu uvrstite i nerafinisane žitarice sa puno vlakana jer će vam dati obilje hranljivih materija, poboljšati probavu i varenje. U ove namirnice spadaju:

crni hleb,
integralni pirinač,
integralna testenina.

Ukoliko ove namirnice uvrstite u svakodnevni jelovnik, snizićete nivo holesterola za 10 odsto, zaključila je Debora Li.

Expand player
Pogledajte više