Proteini su ključni deo ishrane: Jedite što više ovih namirnica
Potrebni su za skoro sve metaboličke procese u telu, uključujući varenje, funkciju srca i pluđa i funkciju nervnog sistema
Gde sve možemo da prnađemo proteine kako bismo ih što više uključili u ishranu:
Meso
Govedina i piletina najveći imaju najviše proteina, dok je tu i druga živina i riba. Životinjski izvori sadrže ključne hranljive materije, uključujući cink, vitamine B, vitamin D, omega-3 masti i gvožđe.
Jaja, mleko i jogurt
Jaja, mleko i drugi mlečni proizvodi (poput sira) takođe su odličan izvor proteina. Jedna šolja grčkog jogurta može da sadrži čak 23 grama proteina, što ga čini odličnim izvorom. Jaja u proseku imaju oko 6 grama proteina.
Tofu
Tofu je još jedan odličan izvor potpunih proteina što ga čini idealnim dodatakom dijetama, posebno onima koje prate vegansku dijetu.
Orašasti plodovi
Orasi imaju mnogo zdravstvenih koristi, a jedna od njih je i visok sadržaj proteina. Kikiriki ima najveću količinu proteina, a bademi i pistaći su takođe odličan izbor.
Kinoa
Kinoa je veoma hranljiva, na 100g sadrži čak 14g proteina. Takođe sadrži vlakna i komplekse vitamina B i E.