Odbranite se od prehlade: Pomoću jesenjih namirnica poboljšajte opšte stanje organizma
Foto: Freepik

"Da biste bili što zdraviji, raznovrsna ishrana puna voća i povraće je mnogo važnija nego da jedete neku konkretnu nairnicu", kaže dijetetičarka Rebeka Ditkof!

S tim na umu, dakle, treba da jedete raznovrsne namirnice, ali Ditkof otkriva tri jesenje koje su najzdravije.

Bundeva

Čini se da ova namirnica uopšte ne dobija dovoljno pažnje, a veoma je zdrava.

Dijetetičarka ističe da beta-karoten daje bundevi prepoznatljivu boju, a inače je važan antioksidant.

"Konzumiranje beta-karotena je sjajna prevencija za neke vrste raka, štiti i od astme i srčanih bolesti, a smanjuje i rizik od mišićine degeneracije", kaže ona.

Ako vam to nije bilo dovolno, bundeva takođe sadrži i dosta vlakana, koja su važna za zdravlje creva.

Jabuke

Konzumiranje po jedne jabuke dnevno zaista ima veliki uticaj na zdravlje.

Ditkof ističe da ovo voće sadrži dosta vlakana, čak četiri grama po porciji.

Inače, ishrana bogata vlaknima povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

"I definitivno ne treba da je ljuštite!", ističe dijetetičarka, dodajući da je koža jabuka bogata polifenolima i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa, koji je povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

Cimet

Ne samo što je ovaj začin ukusan dodatak raznim poslasticama ili kafi, već je i veoma zdrav.

"Iako su ti rezultati još uvek preliminarni, istraživanja su okazala da insulin može da pomogne u borbi protiv insulinske rezistencije ili dijabetesa tipa", kaže dijetetičarka Ditkof.

Svakako, koristan je i za one koji nemaju te probleme jer pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading