ČUDESNI IZVOR ZDRAVLJA I VITAMINA: Biljka koja je spasila više života od svih lekova zajedno

ALO.RS/S.Ć. | Žena 29.09.2021 10:07

Ljudski organizam ne može da sintetiše vitamin C (askorbinsku kieslinu), već se on mora unositi putem hrane

Foto: Youtube/Printscreen

Iako mnogima izgleda kao neupadljiva biljka, kiseli kupus je biljka koja je spasila najviše života od svih drugih biljaka. U vreme hrabrih mornara koji su sa drvenim čamcima krenuli u otkrivanje novih kontinenata, njihov glavni problem bio je što su ljudi masovno umirali na tim brodovima.

Niko nije znao o kakvoj se bolesti radi, ali nije bilo retkost da se cela posada razboli i svi umru.

To je bilo vreme fantomskih brodova o kojima se i dan danas priča.

Sve to je trajalo dok nije utvrđeno da je u pitanju bolest skorbut.

Šta je skorbut?

Skorbut je stanje koje se karakteriše smanjenim prisustvom vitamina C u organizmu. Ljudski organizam ne može da sintetiše vitamin C (askorbinsku kieslinu), već se on mora unositi putem hrane (preko 90% vitamina C se unosi iz svežeg voća i povrća, a ostatak iz mesa, ribe, jaja, mleka i mlečnih proizvoda). U ljudskom organizmu postoji oko 1500 mg vitamina C koji je nataložen u svim tkivima, najviše u žlezdama, a najmanje u mišićima i u masnom tkivu.

Simptomi skorbuta.

Osnovne promene se pojavljuju na desnima, zubima, koži i kostima.

Desni su otečene i krvave. Krvarenja se javljaju spontano ili na dodir, najčešće pri pranju zuba. Zubi u dece se nepravilno razvijaju.

Koža. Propustljivost zida kapilara kože je povećana usled čega se javljaju krvarenja u koži.

Kosti. Promene na kostima se uglanom javljaju kod dece. Te promene su posledica pretvaranja hrskavičavog matriksa u kost. Krvarenja se javljaju u unutrašnjosti kostiju, na spoju hrskavice i dijafize, ispod periosta.

Prvi simptomi
Prvi simptomi i znaci kod odraslih sa skorbutom su umor, brzi umor i nedostatak interesovanja. Nedostatak daha, bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, naročito noću, pojavljuju se kasnije. Ovi poremećaji povezani su sa hiperkeratozom kože i petehijalnim krvarenjem u njoj, posebno oko folikula dlake.

Kožno krvarenje je posebno izraženo na nogama i na mestima izloženim pritisku. Brodovi nisu imali svežu hranu koja je sadržavala dovoljno vitamina C, pa je posada broda umrla zbog nedostatka. Pitanje je bilo kako obezbediti hranu koja će zadržati ovaj vitamin dugo vremena.

Idealan izbor bio je kiseli kupus. Bogat je vitaminom C i može ostati svež mesecima i ne kvari se. Tada su počeli puniti čamce kupusom i bolest je iznenada poražena. Poznato je da 100 grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C. Ali osim vitamina C, kupus je takođe bogat vitaminom A, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, balastnim supstancama i proteinima.

Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je posebno lekovit jer sadrži sedam puta više lekovitih sastojaka od običnog kupusa. Kiseli kupus se koristi kao lek za mnoge bolesti, a mi ćemo navesti samo neke.

Kiseli kupus kao lek za digestivni trakt

Kiseli kupus je odličan probiotik. To je originalna fermentisana hrana bogata probiotičkim kulturama. Veoma je koristan u lečenju crevne flore, naročito nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Ubrzava i metabolizam, čime se ubrzava izlučivanje štetnih materija iz tela.

Leči rane i opekotine

Kupus pospešuje zarastanje rana i odličan je za ublažavanje reume i upale vena. Takođe se može koristiti za ublažavanje crvenila na koži zbog različitih alergijskih upala, opekotina i ujeda insekata, posebno pčela ili osa.

Jednostavno se koristi: Obložite listove kiselog kupusa na zahvaćeno područje i zamotajte ga zavojem ili gazom. Takođe je dobar za glavobolje.

Rasol

Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Osim toga, odličan je za mamurluk. Zanimljivo je da  rasol leči i gluvoću, natapanjem vate u  rasol i stavljanjem uveče u uho. Zbog svega navedenog, predlažem da umesto zimskog povrća, koje sadrži hemikalije protiv kvarenja, poput konzervansa, samo ukiselite kupus i dobićete ukusnu i zdravu hranu.

Expand player
Pogledajte više