OVO VEROVATNO NISTE ČULI: Ljudi koji svakodnevno uzimaju ovu namirnicu, retko dobiju dijabetes tipa 2 i infarkt
Osim obilja proteina, vitamina A, D, B12 i B2, sadrži i važne minerale koje mnogi odrasli ne unose u dovoljnoj količini, kao i sastojke koji mogu da preduprede dijabetes, snize holesterol i zaštite srce
Mleko je namirnica niskog glikemijskog indeksa, veoma bogata hranljivim materijama, kažu stručnjaci sa Ajova državnog univerziteta u Ejmsu. Osim obilja proteina, vitamina A, D, B12 i B2, sadrži i važne minerale koje mnogi odrasli ne unose u dovoljnoj količini (kalcijum, magnezijum i kalijum), kao i sastojke koji mogu da preduprede dijabetes, snize holesterol i zaštite srce. Iako nije sporno da su mlečni proizvodi veoma bogati važnim nutrijentima, još se razmatraju pojedine dobrobiti koje im neke studije pripisuju.
Evo šta kažu istraživanja…
Stop dijabetesu
Naučnici iz Škole narodnog zdravlja pri američkom univerzitetu Harvard smatraju da prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2. Oni veruju da zahvaljujući transpalmitoleičnoj kiselini ljudi koji svakodnevno konzumiraju određene količine mleka i mlečnih proizvoda imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Viši nivo transpalmitoleične kiseline bile su povezane sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, nivoom insulina, ali i većom osetljivošću ćelija na insulin.
Snižava holesterol
Dr Daglas Gof,objasnio je da je to zbog sposobnosti mleka da uspori varenje ugljenih hidrata. Ljudi sa dijabetesom tipa 2, prema specijalisti, trebalo bi da konzumiraju mleko sa niskim sadržajem masti.
On je naglasio i da je važno da dijabetičari u organizam unose odgovarajuću količinu proteina, a hranu bogatu ovim nutrijentom je najbolje jesti za doručak.