OTKRIVEN TAJNI RECEPT ZA NAJBOLJI RUSKI LEK Kumis, eliksir drevnih nomada, leči 100 bolesti, bukvalno vraća "iz mrtvih"
Kumis je jedan od najstarijih i najzdravijih napitaka poznatih čovečanstvu
Tajnu ovog napitka drevni nomadi su čuvali kao zenicu oka - i to u bukvalnom smislu: za razglašavanje recepta skiti su krivcima vadili oči. Zahvaljujući ovom eliksiru zdravlja neumorna vojska DŽingis Kana je osvojila pola sveta.
Mnogi veliki ljudi, između kojih Čehov i Tolstoj, svakodnevno su konzumirali ovaj isceljujući napitak. I danas je kumis, odnosno fermentisano kobilje mleko, veoma cenjen u Rusiji i Srednjoj Aziji kao efikasno sredstvo protiv različitih bolesti.
Šta sve leči kumis:
- Virusne infekcije
- Tuberkulozu
- Dizenteriju
- Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- Gastritis
- Psorijazu
- Zatvor
- Anemiju
- Bolesti nervnog sistema
- Mamurluk
Kumis u tabletama
U naše vreme kumis je veoma cenjen u mnogim delovima Rusije – na primer, na Altaju, u Baškiriji, Tatarstanu, Kalmikiji i Dagestanu. Napitak od kobiljeg mleka je takođe popularan u Kazahstanu, Kirgiziji i drugim državama Centralne Azije.
Kazaški naučnici su pronašli način da naprave kumis u prahu i tabletama. Oni tvrde da nova tehnologija omogućava sublimaciju napitka bez gubitka vitamina i drugih korisnih supstanci. Isto tako se „suši“ i fermentisani napitak od mleka kamile, koji se zove šubat.
Kazahstanci prave od kumisa i šubata čak i sladoled. Što se tiče suvog „mlečnog vina“, država od njega godišnje zaradi oko milijardu dolara. Kilogram kumisa u prahu košta 200 dolara, a potražnja za eliksirom zdravlja na svetskom tržištu je ogromna.
Napitak nomada osvaja svet
Evropljani pokazuju veliko interesovanje za „mlečno pivo“ – tako najčešće zovu kumis u Starom svetu. Recept ovog napitka je doneo u Evropu jedan vojnik Trećeg rajha, koji je završio u ruskom zarobljeništvu nakon Drugog svetskog rata. U sovjetskom logoru Nemac je patio od tuberkuloze i bio bukvalno na ivici smrti. Ali jedan sažaljiv čobanin izlečio je bolesnika uz pomoć kumisa.
Kada se bivši vojnik vratio u Nemačku, on je odlučio da napravi u svom domaćinstvu proizvodnju kumisa. Tada, pre pola veka, njegovi zemljaci su nazvali ovu ideju suludom. Ali sada mnogi zavide naslednicima zarobljenika jer porodični biznis cveta. Štaviše, u Nemačkoj trenutno već 40 domaćinstava se bavi prodajom konjskog mleka.
Kumis postaje popularan i u drugim državama Evrope i Amerike. Mnogi ljudi pokušavaju da naprave ovaj napitak u kućnim uslovima, koristeći recept koji na sreću nisu uspeli da sačuvaju u tajnosti drevni nomadi.
Kako spremiti kumis
Napravite mešavinu od dve čaše pšeničnog brašna, dve supene kašike prosa, jedne supene kašike meda i jedne čajne kašičice pivskog kvasca. Prelijte smesu sa dve čaše kobiljeg mleka, dobro promešajte i ostavite na toplom mestu da uskisne.
Nakon toga stavite kiselu masu u kesu od gaze i prelijte sa pet litara kobiljeg mleka. Sačekajte da odstoji na toplom mestu 24 sata.
Tokom ovog vremena mešajte napitak što češće. Kada kumis dobije prijatan kiseli ukus, prespite ga u flaše, zatvorite i stavite u frižider.
Kumis regeneriše mikrofloru želuca, pa vam preporučujemo da što pre isprobate sledeći recept..
U šolji ključale vode rastvorite 2 kašike meda. Dobro promešajte i sipajte u veliku teglu. Dodajte 2 kašike kefira i litar mleka. Promešajte, prekrijte s dva sloja gaze i stavite na toplo mesto da odstoji tri dana. Zatim dodajte kašičicu suvog kvasca, promešajte i ponovo prekrijte gazom.
Čim primetite da su u tegli počeli da se pojavljuju mehurići, kumis je gotov. Stavite teglu u frižider i pijte po 0,5 dl pola sata pre jela tri puta dnevno najmanje dve nedelje.
Upozorenje: Vozači ne bi smeli da piju kumis pre nego što sednu za volan jer sadrži malu količinu alkohola.