Leči upale i poboljšava probavu: Napravite vodu od ananasa

alo.rs/srbijadanas/Lj.Č. | Žena 09.10.2021 10:30

Ananas je veoma efikasno voće ukoliko želite da smršate, poput limuna detoksikuje i deluje dijuretički

Foto: Shutterstock

Za pripremu vode od ananasa vam je potrebno samo da ogulite pola ananasa, da ga iseckate na kockice, a zatim te kockice da stavite u bokal sa litrom vode i ostavite da odstoji preko noći.

Sledećeg jutra, po želji, možete da izvadite komadiće ananasa i da popijete samo vodu. Međutim, možete i da popijete vodu i da na kraju pojedete kockice voća kako bi se potpuno apsorbirali svi vitamini i minerali u voću.

Prednosti vode od ananasa

Olakšava hidrataciju

Mnoge odrasle osobe ne piju dovoljno vode dnevno (preporučuje se barem 1,5 litre dnevno). Dakle, malo slatkoće ne može da škodi, ali može da učini da lakše posegnete za čašom vode.

Voda od ananasa zdravija je alternativa voćnim sokovima, gaziranim pićima. Osim toga, voda (sa ukusom) je neophodna za mnoge funkcije u telu.

Jača imunološki sistem

Voće poput ananasa pruža vredne vitamine i zato je dobro za imunološki sistem. Na primer, 100 grama ananasa sadrži 47,8 mg vitamina C (dnevna potreba za žene je približno 95 mg) i to sa samo oko 55 kilokalorija.

Kao što je gore pomenuto, trebalo bi da se pojedu komadići ananasa kako bi se dobili svi vitamini iz voća.

Smanjuje upalu

Ananas sadrži enzim bromelain koji razdeljuje belančevine. Ovaj aktivni sastojak čak se ekstrahuje iz biljke ananasa za proizvodnju protuupalnih lekova.

Bromelain smanjuje oticanje sluznice te smanjuje pritisak i ublažava bol, zbog čega se često koristi u lečenju upale sinusa.

Dobro je za probavu

Osim bromelaina, ananas sadrži i druge probavne enzime. Nekoliko gutljaja vode od ananasa, posebno između obroka, može da potakne probavu i pročistiti organizam, zahvaljujući enzimu bromelainu aktivira se metabolizam lipida, ubrzava se izlučivanje urina i smanjuje zadržavanje vode u tkivu.

Mana vode od ananasa

Uprkos mnogim pozitivnim efektima vode od ananasa, postoji i jedna mana, naime, budući da voće prirodno sadrži puno kiseline, prekomerna konzumacija može da uzrokuje žgaravicu ili čak probavne probleme kod nekih ljudi.

Expand player
Pogledajte više