PRAVILNA ISHRANA Gde se rodiš, tako se i hraniš
Sve veća ponuda u prodavnicama navodi nas da zaboravimo na kojem voću smo odrasli, šta su to kuvale naše bake od povrća koje je vredno uzgajao naš deda. Umesto jabuke, biramo mango, umesto semenki bundeve - semenke čije.
Srpska kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa. Većinu naših tradicionalnih obroka možemo da prilagodimo da budu i kalorijski manji, ako smo u procesu gubitka telesne mase, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical". Na našem podneblju najviše se jedu meso, mlečni proizvodi, autohtone sorte povrća i voća, začinjene salate, testenina, slatke pite.
Nutritivno jak doručak
Za doručak uvek možemo da odaberemo kalorijski jači obrok. Tako možemo da uživamo u domaćem hlebu, pitama s mesom i povrćem, namazima od sira, kajmaku, ajvaru, ljutenici, šolji kiselog mleka, jajima. Najbitniji je ipak balans. Tako jednom za doručak odaberite pitu sa sirom, a sledeći dan kašu od heljde s jabukom i kiselim mlekom.
Ručak kašikom
Za ručak uživajmo u specijalitetima s mesom u kombinaciji sa povrćem - musakama s tikvicama, lukom, patlidžanom, keljom, blitvom, šampinjonima, punjenim paprikama, kupusu s junetinom, sarmi sa zeljem, ili birajte laganiji obrok - salatu sa cveklom, bundevom, celerom, kelerabom, prokeljčićima, kukuruzom, šargarepom.
Foto: Shutterstock
Voće s našeg podneblja
Lekovito bilje umesto kafe
U poslednje vreme sve veća ponuda pored kafe su raznorazni čajevi kao što su crni i zeleni čaj, a zašto smo zaboravili da koristimo nanu, brusnicu, kamilicu, matičnjak, žalfiju, hajdučku travu? Biljke koje se uzgajaju na našem podneblju i koje nam sinergijski pripadaju više nego čajevi koji se piju u Aziji, Africi.