PRAVILNA ISHRANA Gde se rodiš, tako se i hraniš
Srpska kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa. Većinu naših tradicionalnih obroka možemo da prilagodimo da budu i kalorijski manji, ako smo u procesu gubitka telesne mase, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical". Na našem podneblju najviše se jedu meso, mlečni proizvodi, autohtone sorte povrća i voća, začinjene salate, testenina, slatke pite.
Nutritivno jak doručak
Ručak kašikom
Za ručak uživajmo u specijalitetima s mesom u kombinaciji sa povrćem - musakama s tikvicama, lukom, patlidžanom, keljom, blitvom, šampinjonima, punjenim paprikama, kupusu s junetinom, sarmi sa zeljem, ili birajte laganiji obrok - salatu sa cveklom, bundevom, celerom, kelerabom, prokeljčićima, kukuruzom, šargarepom.
Voće s našeg podneblja
Zaboravili smo da za užinu koristimo naše voće - jabuku, šljivu, malinu, kajsiju, krušku, grožđe. Ukusne džemove, kompote, domaće sokove od zove, pite s bundevom, višnjama, keksiće sa sušenim voćem, pa čak nekada možemo da priuštimo sebi i one štrudle sa makom, orasnice, bakine kolače, palačinke s orasima, šnenokle. Večera je u našoj kuhinji sinonim za bogatu trpezu. Da ne biste opteretili digestivni trakt u večernjim satima, birajte hranu koja nije masna i prezačinjena.
Lekovito bilje umesto kafe
U poslednje vreme sve veća ponuda pored kafe su raznorazni čajevi kao što su crni i zeleni čaj, a zašto smo zaboravili da koristimo nanu, brusnicu, kamilicu, matičnjak, žalfiju, hajdučku travu? Biljke koje se uzgajaju na našem podneblju i koje nam sinergijski pripadaju više nego čajevi koji se piju u Aziji, Africi.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)