Mediteranski lek: Smokve potopljene u ovo ulje ublažiće astmu i bronhitis
Smokva je veoma cenjeno voće, dok ih neki vole, drugi ih izbegavaju zbog "čudne" teksture
Iako ova biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, može da se gaji i u kontinentalnim predelima. Problem je što je osetljiva na niske temperature.
Suve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uvek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju. Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke.
Iako ova biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, može da se gaji i u kontinentalnim predelima. Problem je što je osetljiva na niske temperature.
Suve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uvek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju. Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke.
Recept za suve smokve u maslinovom ulju:
Potrebno je:
- 40 suvih smokvi,
- litar maslinovog ulja
- jedna poveća tegla.
Priprema:
Suve smokve poređajte u teglu, a zatim sipajte maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvorite i čuvajte 40 dana. Smokve će apsorbovati mnogo maslinovog ulja. Posle toga pojedite jednu smokvu pre svakog obroka.