ZOVU GA "PIĆE ZA BOGOVE": Čudesan čaj od ove biljke jači je od infuzije A, B1, B2 i C, jača otpornost organizma, odlaže starenje
Bogat vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, kalijum i jod
Majka priroda je, poznavajući osetljivu i krhku ljudsku prirodu, zasadila lekoviti žbun na južnoj hemisferi i dala nam je biljku mate. Mate čaj je zeleno zlato, endemsko poreklom iz suptropskih delova Južne Amerike koje uspeva samo u Argentini, južnom Čileu, istočnom Paragvaju, zapadnom Urugvaju i južnom Brazilu.
Pomenute zemlje su i najveći proizvođači ovog čaja jer uprkos pokušajima da se lekoviti žbun biljke mate uzgaja u drugim delovima sveta sa sličnim klimatskim uslovima, mate je rekao veliko NE i pokušaji su ostali samo na probi.
Cvetovi su mali, zelenkasto beli sa četiri latice, a plodovi su formirani u obliku crvenkastih bobica. Listovi svežeg mate čaja su puni antioksidanata, koji sadrže kofein, teobromin, teofilin, tanin i vanilin.
Napitak je žućkastozelene boje i prepun je vitamina A, B1, B2 i C. Mate čaj je bogat i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, kalijum i jod. Osim što osvežava telo i smanjuje umor i napetost mišića, mate čaj ublažava i stres. Ovaj lekoviti grm jača otpornost organizma, odlaže starenje i povećava lekovita svojstva drugih biljaka ako se uzima zajedno sa njima.
Takođe, je pojačivač energije, a takođe podiže koncentraciju velikom brzinom. Ne samo da ubrzava metabolizam i daje energiju telu, već mu daje osećaj izuzetne smirenosti, tradicionalno se koristi kod poremećaja digestivnog sistema, kontroliše apetit i čisti organizam. Prema nekim podacima, za nekoliko nedelja konzumiranja mate čaja moguće je smanjiti ukupnu telesnu masnoću za 0,5 kg.
Foto: Pexels
Latinoamerikanci s pravom ovaj čaj nazivaju „pićem bogova“, a razvili su čitav kult ispijanja ove vrste čaja iz posebnih posuda od sušenih tikvica, zvanih kalabaza. Čaj se pije direktno iz njih uz pomoć metalne slamke – bombile, koja je u donjem delu ravna i sadrži rupice za filtriranje. Stavlja se u posudu do polovine ili 2/3 visine praha osušene biljke Mate, nakon čega se posuda dlanom zatvori, protrese i otvori tako da otvor bude ispod 45 stepeni. Zatim u posudu, koja je još nagnuta sa strane, sipajte malo hladne vode i ostavite da odstoji kratko. Posle toga se sipa u vrelu, ali ne ključalu vodu, optimalno 70-80 C, sve do dna i potom stavlja u činiju slamki - bombilu, sačeka malo da se talog slegne i prvi Mate je spreman za piće.
Mate čaj se može pripremiti i uz pomoć hladne vode. Ovo piće bogova se pije u društvu i čak je njegovo pripremanje svojevrsni ritual za smirenje. Obično je prvi Mate prilično jak i prvo ga popije onaj ko ga je napravio. Bombila se ne sme dizati sa dna. Nakon što se popije, ulije se nova količina vrele vode i mate se predaje drugoj osobi da pije i tako u krug, dok napitak ne oslabi.
Za poboljšanje ukusa u čaj se može dodati mleko, šećer, limun ili med. Da bismo uživali u "piću bogova", lekovitom mate čaju, ne treba nam skupo putovanje u Argentinu, ne trebaju nam kalabaši i bombile, dovoljno je da se u nekoj od apoteka pobrinite se za svoje zalihe mate čaja.
Kod kuće spremite na mnogo lakši način
Jednu kašičicu mate trave sipamo u šolju, prelijemo vrelom, nikako vrućom, ostavimo 5 minuta da mate čaj pusti svoje korisne hranljive materije.
Začinite medom ili limunom po želji, iako je najbolji prirodni ukus.