STRADAJU PLUĆA, NERVNI SISTEM... Kad ovo čujete dobro ćete paziti, koji beli luk kupujete
Velika većina belog luka koja se prodaje po svetu dolazi iz Kine, čak i do 80 odsto. Prošle godine, Sjedinjene Države su uvezle 70 miliona kilograma iz ove zemlje.
Neki od vas misle da je taj luk uzgajan u njihovoj zemlji, ali zapravo je on uvezen iz Kine.
Takođe, ne verujte kad vidite "organski" luk uvezen iz Kine.
Zašto bi se trebali čuvati kineskog belog luka?
Zato što se kineski beli luk izbeljuje!
On se šprica s hemikalijama da bi se zaustavilo klijanje, da bi postao belji i da bi se uništili insekti.
Štaviše, ovaj luk se uzgaja u netretiranim otpadnim vodama i efektivnom metil bromidu koji služi kao fungicid.
Ovaj luk je uveliko fumigiran s metil bromidom koji je vrlo otrovna stvar i on uništava insekte.
Beli luk može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema. On može oštetiti disajne puteve i centralni nervni sistem, a može čak i izazvati smrt.
Ostale opasne materije u kineskom belom luku su olovo i sulfati.
Alicin, jedan od najzdravijih sastojaka u belom luku se kroz proces tretiranja počinje smanjivati, kada beli luk predugo stoji u skladištu, jer naravno ne može da truli nakon što je obrađen hemijskim sredstvima.
Ovako možete uočiti razliku između domaćeg prirodno uzgajnaog svežeg belog luka i uvoznog belog luka iz Kine.
Domaći beli luk ima koren ostavljen na dnu. Domaći beli luk je teži od uvoznog belog luka (na isti volumen). Domaći beli luk je pun ukusa naspram kineskog belog luka.
Krupnije glavice belog luka, koji se u Srbiju uglavnom uveze iz Kine, često imaju neobično svojstvo – posle sečenja luk dobija tirkizno plavu ili zelenu boju.
Interesantno je da se ovo ne događa sa domaćim sortama belog luka, koji je znatno sitniji od uvoznog kineskog koji je poslednjih godina preplavio domaće tržište. Nauka daje umirujuće objašnjenje, odnosno da se ovakav luk može slobodno konzumirati, ali jedina mana je to što sa promenom boje gubi svojstvo. Stručnjaci objašnjavaju da beli luk sadrži alicin, hemijsko jedinjenje koje se stvara kada se dve vrste njegovog enzima pomešaju tokom sečenja. Alicin mu daje oštar miris i prepoznatljiv ukus.
Promena boje može se dogoditi i kada ova sorta belog luka dođe u dodir sa sirćetom ili limunom (kiselinama). Slična reakcija može da nastane i kada se seče nožem ili priprema u šerpi ili tiganju zbog kontakta sa mineralima iz bakra, aluminijuma...
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)