KRATAK JE PUT OD MASNE JETRE DO CIROZE Sa ovim prirodnim čistačima ne trebaju vam lekovi!

ALO.RS/S.Ć. | Žena 05.11.2021 17:28

Učestalost pojavljivanja masne jetre poslednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena

Foto: Shutterstock

Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih operacija, ali prosečan čovek je održava zdravom jedva 60. Evo kako oštećujemo najveću žlezdu u organizmu!

Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.

Ako je verovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre poslednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Veruje se da između 25-28 odsto svetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih obolelo u mladosti.

Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbežno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.

Masna jetra u početnoj fazi obično protiče bez simptoma. Tek kada uđe u poodmaklu fazu javlja se popuštanje funkcija, otoci na stomaku i nogama, temperatura, žutica, kao i simptomi opšte slabosti, slabog apetita i gubitka težine, mučnine, osećanja konfuzije i problema sa koncentracijom.

Biohemijski pregled krvi otkriva poremećaj vrednosti enzima jetre. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvukom, tomografijom, magnetnom rezonancom i biopsijom jetre. Za masnu jetru nema klasične terapije, već se preporučuje kontrola telesne težine, regulisanje poremećaja metabolizma masti, i uravnotežena ishrana.

Od namirnica treba izbegavati nezdrave masnoće u vidu mesnih prerađevina, masnih sireva, kao i kajmak, pavlaku, margarin, puter, majonez, svinjsku mast, svinjetinu, kožicu od živine, rafinisana ulja, slatkiše i industrijske grickalice, pržena i pohovana jela, rafinisane ugljene hidrate (belo brašno, šećer, beli pirinač).

Ishrana treba da bude zasnovana na svežem voću i povrću, ribi i nemasnom mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, semenkama i orašastim plodovima. Treba koristiti hladno ceđena ulja, biljne začine, sveže sokove bez šećera, supe od povrća.

Suplementi

U regeneraciji jetre mogu da pomognu suplementi koji deluju kao antioksidansi, na primer vitamin C. Za čišćenje jetre koriste se biljke poput divlje artičoke, maslačka, kleke, crne rotkve i žutog šipka. Veoma su važni i oligoelementi kao što su omega-3 masne kiseline, selen i cink.

Surutka

Najpoznatiji narodni lek za lečenje jetre je nusprodukt fermentacije mleka – surutka. Surutka sadrži amino-kiseline, minerale (magnezijum, cink, kobalt, natrijum, fosfor, mangan, kalijum bakar, molibden), enzime i vitamine, a bogata je i belančevinama (alfa-laktalbuminom, monoglobulinom i laktoferinom), kao i proteinima, pa čuva i regeneriše jetru.

Sokovi za detoksikaciju jetre

U blenderu izmiksajte i procedite: cveklu, nekoliko listova kelja, koren celera veličine cvekle, krastavac srednje veličine, vezicu peršuna, pola limuna bez kore i komad đumbira.

U blenderu izmiksajte 125 gr svežeg kupusa, 25 gr celera, krušku, limun bez kore, par grančica sveže mente, komad đumbira i pola litre vode.

U blenderu izmiksajte šest svežih limunova bez kore, koren đumbira, tri grejpfruta, četiri čena belog luka, tri prstohvata kima u prahu, četiri lista sveže mente, tri kašike lanenog ulja i pola litre vode.

Kako hrana oštećuje jetru?

Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u creva. U crevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.

Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.

Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holsterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede doo razvoja dijabetesa. 

Expand player
Pogledajte više