KRATAK JE PUT OD MASNE JETRE DO CIROZE Sa ovim prirodnim čistačima ne trebaju vam lekovi!
Učestalost pojavljivanja masne jetre poslednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena
Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih operacija, ali prosečan čovek je održava zdravom jedva 60. Evo kako oštećujemo najveću žlezdu u organizmu!
Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.
Ako je verovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre poslednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Veruje se da između 25-28 odsto svetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih obolelo u mladosti.
Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbežno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.
Masna jetra u početnoj fazi obično protiče bez simptoma. Tek kada uđe u poodmaklu fazu javlja se popuštanje funkcija, otoci na stomaku i nogama, temperatura, žutica, kao i simptomi opšte slabosti, slabog apetita i gubitka težine, mučnine, osećanja konfuzije i problema sa koncentracijom.
Biohemijski pregled krvi otkriva poremećaj vrednosti enzima jetre. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvukom, tomografijom, magnetnom rezonancom i biopsijom jetre. Za masnu jetru nema klasične terapije, već se preporučuje kontrola telesne težine, regulisanje poremećaja metabolizma masti, i uravnotežena ishrana.
Od namirnica treba izbegavati nezdrave masnoće u vidu mesnih prerađevina, masnih sireva, kao i kajmak, pavlaku, margarin, puter, majonez, svinjsku mast, svinjetinu, kožicu od živine, rafinisana ulja, slatkiše i industrijske grickalice, pržena i pohovana jela, rafinisane ugljene hidrate (belo brašno, šećer, beli pirinač).
Ishrana treba da bude zasnovana na svežem voću i povrću, ribi i nemasnom mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, semenkama i orašastim plodovima. Treba koristiti hladno ceđena ulja, biljne začine, sveže sokove bez šećera, supe od povrća.
Suplementi
U regeneraciji jetre mogu da pomognu suplementi koji deluju kao antioksidansi, na primer vitamin C. Za čišćenje jetre koriste se biljke poput divlje artičoke, maslačka, kleke, crne rotkve i žutog šipka. Veoma su važni i oligoelementi kao što su omega-3 masne kiseline, selen i cink.
Surutka
Najpoznatiji narodni lek za lečenje jetre je nusprodukt fermentacije mleka – surutka. Surutka sadrži amino-kiseline, minerale (magnezijum, cink, kobalt, natrijum, fosfor, mangan, kalijum bakar, molibden), enzime i vitamine, a bogata je i belančevinama (alfa-laktalbuminom, monoglobulinom i laktoferinom), kao i proteinima, pa čuva i regeneriše jetru.
Sokovi za detoksikaciju jetre
U blenderu izmiksajte i procedite: cveklu, nekoliko listova kelja, koren celera veličine cvekle, krastavac srednje veličine, vezicu peršuna, pola limuna bez kore i komad đumbira.
U blenderu izmiksajte 125 gr svežeg kupusa, 25 gr celera, krušku, limun bez kore, par grančica sveže mente, komad đumbira i pola litre vode.
U blenderu izmiksajte šest svežih limunova bez kore, koren đumbira, tri grejpfruta, četiri čena belog luka, tri prstohvata kima u prahu, četiri lista sveže mente, tri kašike lanenog ulja i pola litre vode.
Kako hrana oštećuje jetru?
Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u creva. U crevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.
Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.
Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holsterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede doo razvoja dijabetesa.