MOŽE DA POMOGNE I KOD KOVIDA Bez ovog vitamina organizam prestaje da funkcioniše

alo.rs/S.Ć. | Žena 08.11.2021 11:04

On igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, uzima se kod kardiovaskularnih problema

Foto; Pixabay

Holandski naučnici su kod pacijenata koji su umrli od posledica COVID-19 ili su primljeni na odeljenje intenzivne nege sa dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K. Ovaj vitamin je pretežno zastupljen u bananama, spanaću, jajima i pojedinim vrstama sireva, što daje nadu da bi promena prehrambenih navika mogla da dopinese borbi protiv ove bolesti.

Kako čovek postaje stariji, tako telu postaje sve teže da apsorbuje hranjive sastojke. U tom slučaju unos vitamina i minerala je od izuzetnog značaja, a jedan je posebno važan.

U poslednje vreme svi govore o vitaminu D i C, ali gotovo niko ne pominje vitamin K2 koji je od izuzetne važnosti za zdravlje celog organizma. On igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, uzima se kod kardiovaskularnih problema. Bez vitamina K, vitamin D ne funkcioniše. Takođe, nedostatak vitamina K2 doprinosi procesu starenja.

Telu je dnevno potrebno najmanje 100 mg ovog vitamina, inače se povećava verovatnoća preloma kostiju, a naročito tokom menopauze kod žena.

Analizom podataka kombinovanih iz brojnih studija došlo se do zaključka da osobe iznad 50 godina imaju 19 odsto veću šansu da obole od raznih bolesti ukoliko u organizmu nemaju dovoljnu količinu vitamina K2.

Ukliko se javi deficit ovog vitamina, javljaju se sledeće komplikacije:

Rane teže zarastaju
Smanjena je gustina kostiju
Razvijaju se bolesti kardiovaskularnog sistema
Povećava se rizik od neuroloških problema
Pojavljuje se hormonska neravnoteža
Javljaju se hronična zapaljenja
Rizik od alergija je veći
Elastičnost kože je smanjena
Sa nedostatkom vitamina K, vitamin D je gotovo beskoristan

Ovako ćete prepoznati da vašem organizmu nedostaje vitamin K2:

Pojava modrica, krvarenje iz nosa
Letargija, umor
Poremećaji u radu creva
Krhkost koštanog tkiva
Obilne menstruacije

Dobri izvori vitamina K su zeleno povrće – kao što su brokoli i spanać, biljna ulja i žitarice, dok se manje količine ovog vitamina mogu naći u mesu i mlečnim proizvodima.

Expand player
Pogledajte više