IDEALNO ORUŽJE PROTIV RAKA Ova biljka vraća vid, uklanja mast iz jetre i potpuno čisti debelo crevo

ALO.RS/S.Ć. | Žena 09.11.2021 13:18

Ljudi je uglavnom koriste za lečenje anemije i jačanje kardiovaskularnog sistema jer je bogata gvožđem i može da poboljša cirkulaciju

Foto: Shutterstock


Kako starimo, različite telesne funkcije se usporavaju što dovodi do problema kao što su opstrukcija debelog creva i gubitak vida. Ponekad se masnoća može nakupiti u jetri i uzrokovati probleme koji mogu ozbiljno oštetiti vaše zdravlje. Na sreću, postoji jednostavan prirodni lek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla.

Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije preterano popularno zbog neobičnog ukusa. On je, pak, bogat esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva. Može ukloniti masnoću iz jetre i sprečiti opstrukciju debelog creva, kao i povratiti vid.

Ljudi je uglavnom koriste za lečenje anemije i jačanje kardiovaskularnog sistema jer je bogata gvožđem i može da poboljša cirkulaciju. Cvekla sadrži dva retka sastojka nazvana betain i triptofan, koji smanjuju stres i smiruju nerve, a poseduje i antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv raka.

Ovo povrće se uglavnom jede sirovo kao salata.

Evo kako možete da pripremite super zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše opšte zdravlje:

Sastojci:

2-3 cvekle

2 crna luka

 maslinovo ulje

sirće 

prstohvat soli

Priprema:

Očistite cveklu i kuvajte dok ne omekša, a zatim je iseckajte na male komadiće i stavite u činiju. Imajte na umu da cvekla ne mora biti potpuno skuvana i mekana. Može da se kuva svega desetak minuta, tek toliko da se dezinfikuje, jer raste u zemlji.

Naravno, cvekla je tada tvrda, ali možete i tako da je narendate. Ponovite postupak sa lukom i dodajte ga u činiju, pa dodajte malo ulja, soli i sirćeta i poslužite ukusnu salatu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Svakodnevna konzumacija će očistiti debelo crevo, jetru i poboljšati vid. Kao što vidite, cvekla je izuzetno hranljiva i zdrava, zbog čega bi trebalo da postane deo vaše ishrane.

Iako mnogi ne znaju, njeno lišće se jede i veoma je zdravo

Bogato je vitaminom A

Jedna porcija lišća cvekle, oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu dnevne preporučene doze vitamina A. On je antioksidans rastvorljiv u mastima, a važan je za reproduktivni i imunološki sistem, kao i za zdravu, blistavu kožu.

Ima velike količine vitamina C

Poznato je da vitamin C pomaže u jačanju imuniteta neophodnog za borbu protiv gripa i prehlade. Zeleni deo cvekle sadrži veliku količinu ovog vitamina, stoga je naročito važno jesti ih tokom zime.

Bogato je polifenolima

Polifenoli sadrže antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju i sprečavanju najrazličitijih upala u telu. Polifenoli se mogu naći u zelenom delu cvekle kao i u korenu.

Kako konzumirati listove cvekle

Mnogi su u zabludi i skeptični u vezi sa listovima cvekle, unapred očekujući da nisu nimalo ukusni. Međutim, istina je da imaju blago slatkast ukus i mogu se jesti kao bilo koje drugo zeleno povrće. Od svežih listova cvekle možete napraviti salatu i začiniti po svom ukusu. Pošto su slatkastog ukusa, možete ih dodati u smuti od voća ili povrća i na taj način nutritivno obogatiti svoj obrok. Ako volite pesto, polovinu listova bosiljka zamenite listovima cvekle i zajedno s ostalim sastojcima stavite u blender.

Listove cvekle moguće je i kratko obariti pa poslužiti kao prilog uz meso ili ribu ili skuvati zajedno sa ostalim povrćem i pripremiti potaž ili okrepljujuću supu.

Expand player
Pogledajte više