TELO ŠALJE SIGNALE DA MU HLEB PRAVI ŠTETU Ali malo ko ume da ove 4 tegobe poveže sa ovom namirnicom
Ukoliko svakodnevno jedete dosta hleba, u krvotok se oslobađaju velike količine insulina, što dovodi do toga da triptofan ostaje u krvi duže nego inače
Ne treba da izbacujete hleb iz ishrane, osim ako za to nemate medicinski razlog. S druge strane, ne treba ni da preterujete u unošenju ove namirnice, a evo kako vas telo upozorava kada se to desi.
Imate problema sa probavom
Problemi sa probavom usled unosa hleba najpre mogu da se javi kod onih koji su intolerantni na gluten, a da to još uvek ne znaju. U tom slučaju, moguće je da često budete naduti ili da imate problem sa zatvorom jer su creva praktično blokirana.
Ukoliko imate ove simptome, najbolje je da, uz konsultacije sa lekarom, uradite testove kako biste proverili da li je reč o intoleranciji na gluten.
Stalno ste gladni
Rafinisane žitarice od kojih se pravi beli hleb, koji konzimira najveći broj ljudi, deluju na organizam tako da vam se traži da jedete još ugljenih hidrata, posebno onih bogatim šećerima.
Zato su bolji izbor cele žitarice, odnosno hleb od celih žitarica.
Koža vam je sklona aknama
Namirnice napravljene od belog brešna, a među njima najpre hleb jer njega najčešće jedemo, mogu da uzrokuju probleme sa kožom. Dokazano je da ljudi koji konzumiraju previše rafinisanih ugljenih hidrata, u koje spada beli hleb,imaju 30 odsto veći rizik od pojave akni.
Razlog tome su šećeri koji se nalaze u ovim proizvodima, što povećava nivo insulina, a zbog toga postaju aktivniji androgeni hormoni i pojavljuju se akne.
Pospani ste nakon obroka
Ukoliko svakodnevno jedete dosta hleba, u krvotok se oslobađaju velike količine insulina, što dovodi do toga da triptofan ostaje u krvi duže nego inače. Triptofan je inače aminokiselina koja je zadužena za serotonin i melatonin, hormone koji regulišu ciklus spavanja i buđenja. Zbog svega toga, usled preteranog unosa hleba, možete biti pospani nakon obroka.