NAJLEKOVITIJI ZAČIN NA SVETU Veruje se da samo nekoliko pramenova ove biljke, isceljuje više od 40 bolesti, čak i rak

alo.rs/S.Ć. | Žena 15.11.2021 13:07

Čisti zidove arterija od masnih naslaga i štiti od tromboze i moždanog udara

Foto: pexels.com

 

Istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko godina pokazala su da je šafran pravi eliksir zdravlja. Ovaj prastari začin nekada je bio cenjeni posed kraljevske porodice i elita. Od grčke kulinarske kulture do indijskog kulinarskog nasleđa, ovaj vrhunski začin obeležio je svoj put širom sveta.

Šafran sadrži impresivnu raznolikost biljnih sastojaka koji deluju kao antioksidansi – molekule koje štite vaše ćelije od slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Značajni antioksidanti šafrana uključuju krocin, kroketin, safranal i kaempferol.

Crocin i crocetin su karotenoidni pigmenti i odgovorni su za crvenu boju šafrana. Oba jedinjenja mogu imati antidepresivna svojstva, zaštititi moždane ćelije od progresivnog oštećenja, poboljšati upalu, smanjiti apetit i pomoći u gubitku težine.

Safranal daje šafranu prepoznatljiv ukus i aromu. Istraživanja pokazuju da to može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i sposobnost učenja, kao i zaštititi vaše moždane ćelije od oksidativnog stresa

Na kraju, kaempferol se nalazi u cvetnim listovima šafrana. Ovo jedinjenje je povezano sa zdravstvenim koristima, kao što su smanjena upala, antikancerogena svojstva i antidepresivna aktivnost .

Šafran je bogat biljnim jedinjenjima koja deluju kao antioksidanti, kao što su krocin, kroketin, safranal i kaempferol. Antioksidanti pomažu u zaštiti vaših ćelija od oksidativnog stresa.

Čaj od šafrana

U 150 ml ključale vode staviti 5- 6 stigmi prvog srpskog šafrana, zasladiti po želji i pustiti da odstoji 6-7 minuta. Promešajte i počnite da uživate.

Može poboljšati raspoloženje i lečiti depresivne simptome

Šafran je dobio nadimak „sunčani začin“. To nije samo zbog svoje posebne boje, već i zbog toga što vam može pomoći da poboljšate vaše raspoloženje.

U pregledu pet studija, suplementi šafrana bili su značajno efikasniji od placeba u lečenju simptoma blage do umerene depresije.

Ostale studije su pokazale da je uzimanje 30 mg šafrana dnevno jednako efikasno kao i fluoksetin, imipramin i citalopram – konvencionalni tretmani za depresiju. Pored toga, manje ljudi je iskusilo nuspojave od šafrana u poređenju sa drugim tretmanima

Šafran može pomoći u lečenju simptoma blage do umerene depresije.

Može imati svojstva koja se bore protiv raka

Šafran je visok u količini antioksidanata koji pomažu da se neutrališu štetni slobodni radikali. Štete od slobodnih radikala su povezane sa hroničnim bolestima, kao što je rak.

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

 

U studijama sa epruvetama, pokazalo se da šafran i njegova jedinjenja selektivno ubijaju ćelije raka debelog creva ili da suzbijaju njihov rast, ostavljajući normalne ćelije neozleđene.

Ovaj efekat važi i za kožu, koštanu srž, prostatu, pluća, dojku, grlić materice i nekoliko drugih ćelija raka.

Štaviše, studije iz epruvete su otkrile da krocin – glavni antioksidans u šafranu – može da učini ćelije raka osetljivijim na hemoterapijske lekove...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

 

Expand player
Pogledajte više