RIBA KOJU SVI U SRBIJI KUPUJU, PUNA JE PARAZITA: Obratite pažnju, mogu da izazovu teške komplikacije, koje vode u invaliditet

alo.rs/S.Ć. | Žena 29.11.2021 12:01

Nije isključeno ni da dođe do smrtnog ishoda

Foto: RINA

Decembar je period Božićnjeg posta i posnih slava kada brojna domaćinstva u Srbiji kupuju ribu. Najveći postotak rečne ribe dolazi sa velikih šaranskih ribnjaka koji su ujedno i delovi lovišta.

Na ovim ribnjacima, koji su izuzetno vredna staništa ptica močvarica, decenijama se love ptice poput liski, pataka i gusaka. Na njih se puca olovnom sačmom koja potom dospeva u vodu i okolno zemljište. Jednom kada se nađe u vodi, olovo lako ulazi u lanac ishrane i dospeva u riblja tkiva. 

Međutim, stručnjaci upozoravaju na neke prikrivene opasnosti koje se nalaze u ovim namirnicama, a koje mogu izazvati infekcije i ozbiljne zdravstvene probleme. 

Veoma je važno pravilno pripremati i čuvati ribu kako bi se smanjio rizik od unosa parazita koji mogu da budu prisutni u ovoj namirnici. Među najčešćim infekcijama izazvanim ovim parazitima nalaze se opistorhijaza, anisakidoza, difilobotrijaza...

Ove parazitske bolesti nanose ozbiljnu štetu zdravlju, a prilično često se dešava da prerastu u hronične pa da izazovu teške komplikacije koje vode u invaliditet. Nije isključeno ni da dođe do smrtnog ishoda.

Opistorhijaza

Ovo je najčešća vrsta helmintijaze (oboljenje prouzrokovano infekcijom crevnim glistama) povezana sa konzumiranjem slatkovodne ribe. Ovo je jedna od najopasnijih bolesti. Infekcija kod ljudi se javlja kada se jede riba iz porodice ciprinida (šarana), na primer, jaz, klenić, bodorka, deverika, linjak i druge. Važno je da znate da je ovde reč o ishrani u "nekontaminiranom" obliku, odnosno ako se jede sirova ili nedovoljno termički obrađena.

Da bi se izbegla infekcija, evo šta treba da uradite: ako ribu kuvate, od trenutka ključanja vode treba je zagrevati još najmanje 15 minuta. Ako se prži, onda se mora položiti i ravimerno se zagrevati u ulju, najmanje 20 minuta. Ako planirate da je usolite,  onda se male ribe moraju držati u soli najmanje dve nedelje, velike ribe (govorimo o komadima preko 25 cm) najmanje 40 dana. Mere su 2 kg soli na 10 kg ribe.

Važno je zapamtiti da larve opistorhijaze mogu da umru na niskim temperaturama (-4o stepeni), ali proces je spor, potrebno je najmanje 7 sati, što će vam biti korisno ako je zamrzavate.

Anisakidoza

Ovo je druga vrsta infekcije koju izazivaju larve parazita i koje utiču na gastrointestinalni trakt. Među potencijalnim nosiocima larvi nalazi se više od 20 porodica morskih riba. Na listi su i školjke. Reč je o skuši, tunjevini, lignjama, vahnji, brancinu i drugima. Rizik od zaraze ovim parazitima je ogroman. Zato je važno znati da larve ovih parazita umiru kada su izloženi niskim temperaturama i prilikom toplotne obrade.

Difilobotrijaza

Kada se telo zarazi ovim parazitima, najviše strada gastrointestinalni trakt, a kao dodatni problem javlja se i anemija. Zaraza dolazi od riba koje žive u slatkim vodama, kao što su štuke, smuđevi, burboti, ježici  itd. Ali u isto vreme, slični paraziti su prisutni i u morskim ribama koje su se mrestile u slatkim vodama. To su pacifički losos, ružičasti losos i drugi.

Pravilna termička obrada će pomoći da se spreči razvoj bolesti, a ove ribe nikako ne bi trebalo konzumirati sirove. I takođe, veoma je važno kupovati je od proverenih i sertifikovanih prodavaca koji imaju svu potrebnu dokumentaciju za prodaju svoje "robe". 

Expand player
Pogledajte više