OVI NARODI NEMAJU POVIŠEN PRITISAK, NI HOLESTEROL Naučnici tvrde da je tajna u lekovitim namirnicama
Zaključci istraživača su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i povišeni holesterol
Mediteranska ishrana uglavnom se fokusira na unos maslinovog ulja, kao važan izvor korisnih masti i jedina je na svetu kojoj Svetska zdravstvena organizacija do sada nije pronašla manu! Jednostavno, ona je najzdravija od svih!
Predstavljamo osnovna načela kojih se mediteranska ishrana pridržava, kao i namirnice koje izbegava u širokom luku.
Mediteranski region je poznat po svojim zdravim receptima i navikama u ishrani koje ističu sezonske, tradicionalno pripremljene i sasvim prirodne proizvode. Način ishrane vezan za ovaj region posmatran je kroz razne naučne studije još od 70-ih godina prošlog veka, a zaključci istraživača su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i povišeni holesterol.
Mediteranska ishrana podrazumeva žitarice, mahunarke, pasulj, povrće, voće i ribu. Kuhinja sa područja oko Sredozemnog mora podstiče da se jede manje crvenog mesa i proizvoda od njega, jer imaju visok procenat masti, kalorija i holesterola. Kao tradicionalni način ishrane, mediteranski unos hrane u telo smanjuje procenat holesterola i održava stabilnim nivo krvnog pritiska, bez lišavanja tela različitih važnih hranljivih materija koje su mu potrebne.
Izraz mediteranska ishrana se ustalio u govoru nutricionista, a za sve kojima nije jasno šta ona predstavlja, ovo su osnovna načela i pravila tog tipa ishrane. Dakle, mediteranska ishrana podrazumeva:
- Piti male količine jogurta i jesti posebne vrste sira, jer sadrže kalcijum
- Konzumiranje integralnih žitarica i skroba, kao što su testenine, hleb, pirinač, bulgur, mekinje i krompir
- Upotreba ribe, koja se obično ili griluje ili kuva, jede se više puta nedeljno, a najviše se preporučuje tuna, losos ili skuša, dok se sasvim izbegava pržena riba
- Jesti kuvana jaja nekoliko puta nedeljno
Jesti crveno meso, ali ne više od jednom nedeljno
- Jesti dva vegetarijanska jela bar jednom nedeljno
- Konzumiranje različitih vrsta mahunarki, povrća, lekovitog bilja, žitarica, svežeg voća, kako bi se smanjio LDL holesterol u organizmu, što dovodi do gubitka težine
- Obavezni su orasi, jer sadrže visok procenat masti, a osim njih poželjni su i lešnici i bademi, uz oprez da se ne konzumiraju preterano
- Jesti bareno povrće
- Uvek koristiti maslinovo ulje umesto maslaca i drugih ulja
- Jesti sveže voće umesto slatkiša
- Piti kafu i čaj, ali bez šećera i umereno
Namirnice koje se nikada na nalaze na meniju mediteranske kuhinje:
- Prerađena hrana
- Pržena hrana (pomfrit, pileća krilca, sve prženo u dubokom ulju)
- Brza hrana (peciva, roštilj, hamburgeri, pica)
- Pića sa visokim procentom šećera, kao što su razna gazirana bezalkoholna pića i njihove dijetetske varijante, kao i industrijski proizvedeni sokovi
- Kobasice, hamburgeri i slanina (mesne prerađevine)
- Torte i kolači
- Visoko kalorične prerađevine od mesa