DUGOVEČNI LJUDI SE KUNU DA DORUČKUJU U OVO VREME Naučnici potvrdili da svaki minut posle, skraćuje život

alo.rs/S.Ć. | Žena 02.12.2021 12:11

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje koje im je pomoglo da shvate da li vreme doručka može uticati na dužinu i kvalitet našeg života

Foto: Shutterstock

Tajna dobrog izgleda i odličnog zdravlja nije samo u tome šta jedete već i kada jedete. Nova istraživanja su pokazala da one osobe koje jedu doručak pre sedam sati ujutru mogu da produže svoj životni vek.

S druge strane, osobe koje jedu kasno uveče remete unutašnji bioritam i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje koje im je pomoglo da shvate da li vreme doručka može uticati na dužinu i kvalitet našeg života.

U studiji je učestvovalo više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko desetina godina. Volonteri su beležili vreme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imali šest posto manje šanse da obole i umru od teških bolesti kao što je srčani udar ili rak, od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 posto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili njegovo kasno konzumiranje narušava telesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

U telu osoba koje jedu kasno proizvodi se manje insulina, to povećava mogućnost porasta nivoa glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.

Expand player
Pogledajte više