REGULIŠE ŠEĆER, LEČI ZUBOBOLJU...Moćni začin čini čuda
Osim što ga koristimo kao začin u raznim jelima i pićima, karanfilić sadrži iznenađujuće benefite za zdravlje. E
Evo šta treba da znate o ovom mirisnom plodu.
Dobar je za zdravlje kostiju
Karanfilić je prepun mangana, esencijalnog nutrijenta za izgradnju kostiju. Samo jedna kašičica sadrži preko 50 odsto dnevnih potrebnih količina.
Foto: Shutterstock
Privremeno leči zubobolju
Još u 13. veku karanfilić se koristio za lečenje zubobolje zbog svog aktivnog jedinjenja eugenola, koji ima analgetska svojstva. Pokazalo se da su pacijenti koji su koristili pastu na bazi eugenola nakon stomatološke intervencije imali manje bola, upala i infekcija.
Reguliše šećer u krvi
Studije na miševima ukazuju na to da karanfilić može prouzrokovati niži nivo glukoze u krvi kod onih koji imaju dijabetes. I dok je istraživanje na ljudima još preliminarno, ipak obećava.
Bogat je antioksidansima
Na rang-listi prvih 100 najbogatijih izvora antioksidans karanfilić je na prvom mestu, nadmašujući borovnice više od 30 puta. U laboratorijskim studijama pokazano je da antioksidativna svojstva ekstrakta karanfilića usporavaju rast određenih tumora, mada je potrebno još istraživanja da bi se to potvrdilo.