Neophodan za zdrav organizam: Ove namirnice su bogate vitaminom E
Većini ljudi je vitamin C prva asocijacija kada se spomene imunitet i retko ko se seti još jednog bitnog vitamina koji je isto tako dobar za naše zdravlje. U pitanju je tokoferol poznatiji kao vitamin E
Ovaj vitamin je poznat po svom antioksidativnom dejstu koji oslođa organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala iz spoljašnje sredine.
On takođe ima izvanredan uticaj na imuni sistem, ćelijske funkcije i zdravlje kože. Uz to, stručnjaci veruju da su vitamin E i plodnost u direktnoj sprezi, budući da vitamin E ima važnu ulogu u procesu sazrevanja spermatozoida.
Pošto naš organizam ne proizvodi vitamin E, jedini način da ga unesemo jesu hrana i suplementi.
Hrana bogata vitaminom E čini sastavni deo jelovnika većinskog dela ljudske populacije, a ovo su top četiri namirnice koje obiluju ovim vitaminom:
1. Avokado
Avokado sadrži brojne nutrijente, među kojima je čak 20 različitih vitamina i minerala. Sadrži i malu količinu magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora i vitamina E, A, B1, B2 i B3.
2. Masline
Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E je antioksidans rastvorljiv u mastima i štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala.
3. Semenke suncoketa
Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u semenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
4. Blitva
Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina E, A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.