Obratite pažnju na vašu pozadinu: Ove promene ukazuju na nedostatak vitamina C

alo.rs/republika/Lj.Č. | Žena 11.12.2021 20:00

Iako živimo u vreme kada su nam hrana i suplementi u izobilju na dohvat ruke, nedostak vitamina kod ljudi jsu veoma česta pojava, tačnije procenjuje se da jedna od 20 osoba ima nedostatak vitamina C

Foto: Shutterstock

Ovaj vitamin je odgovoran za mnoge procese u organizmu pa tako i na imunitet, zato treba da unosimo što više povrća i voćasvaki dan. Svaža namirnice su svakako bolji izbor od suplemenata, kažu stručnjaci.

Da bi se javili prvi simptomi nedsotatka vitamina C potrebno je nekoliko meseci! Lekari objašnjavaju da se prvi simptomi primećuju na koži, a promene često prođu neprimećeno tokom zime kada se slični osipi javljaju zbog hladoće.

Naime, ako postoji nedostatak vitamina C u telu duže od 3 meseca, koža će postati gruba na tri mesta.

Vitamin C je, između ostalog, odgovoran i za proizvodnju kolagena, ukoliko postoji nedostatak dolazi do nagomilavanje proteina keratina u koži. TPosledica toga je da koža izgledati grubo, uz izbočine nalik koži živine. Javlja se na zadnjoj strani nadlaktice, butinama ili na koži zadnjice.

Ostali simptomi insuficijencije vitamina C su i krvarenje desni, bolovi u zglobovima i umor. Međutim, s obzirom na to da ovo mogu biti znaci i drugih oboljenja i poremećaja, savet je da se konsultujte sa stručnjakom da biste mogući uzrok problema.

Expand player
Pogledajte više