OVAKO SE PRAVILNO PREKIDA POST: Nutricionistkinja objašnjava kako da sačuvamo svoje zdravlje

Slobodanka Ćorić | Žena 07.01.2022 17:00

Pročitajte savete nutricionistkinje za prekid posta

Foto: Printscreen/RTS

Božićni post zvanično je završen i mnogi od nas sada će "navaliti" na praznične specijalitete. Nutricionistkinja Marija Rapajić zato je dala savete kako prekinuti post, a ne opteretiti želudac i ostatak organizma.

Nakon višenedeljnog odricanja, koje ne bi smelo da bude samo od hrane, u telu su se dogodile promene i trebalo bi oprezno pristupiti ishrani, rekla je ona.

"Prelazak sa posne hrane na mrsnu, može loše da utiče na naše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodimo postepeno. Citiraću Patrijarha Pavla koji je rekao 'isposnik je onaj pastir koji pojede i parče sira i parče hleba'. Ključna reč je umereno. Kada postimo moramo biti umereni redovnim obrocima", rekla je nutricionistkinja.

"Kada se post završi naše telo oseća 'vučju glad' za hranom. Počećemo od devet sati sa doručkom, pojesti sve ono što nam stane na dlan.To može biti parče mesa, ruska salata. Treba imati četiri do pet obroka tokom dana i tako će se izbeći prejedanje.Treba jesti na četiri sata, jer se tako ubrzava metabolizam", ističe nutricionistkinja.

Telo će nam samo poslati signal da je sito, ali se to može desiti baš onda kad nam je "najslađe". Organizam je sit ali nastavljamo da jedemo i dolazimo u fazu prejedanja. Kod slatkiša potrebna je takođe umerenost. Dozvoljeno je da se zasladimo, ali tek par sati posle ručka. 

Ishrana nakon posta mora biti prilagođena svojevrsnoj fazi detoksikacije kroz koju organizam prolazi. Ona traje tri dana i prvog dana bi trebalo jesti voće i povrće pripremljeno na vodi. Drugog dana uvode se skrobne namirnice, kvalitetno povrće kao što su crveni krompir, šargarepa... I tek trećeg dana jede se meso, ako je moguće nemasno kao što je belo meso i uz njega salata.

"Treba uneti i dosta tečnosti, ali voditi računa o visokom krvnom pritisku", rekla je nutricionistkinja Marija Rapajić na RTS-u.

Expand player
Pogledajte više