ODMRZNITE SE NA BRZAKA Zagrejte se ovih ledenih zimskih dana uz pomoć drevnih tehnika za pojačanje cirkulacije
Zima je pred nama, podsećajući nas još jednom da ponekad moramo da se zagrejemo i iznutra, a ne samo spolja.
Ajurvedski stručnjaci imaju vrhunske savete za brzo zagrevanje i možemo vam reći da nama pomažu!
1. Topla voda s limunom
Ispijanje tople vode s limunom, posebno ujutru, odlično je za zagrevanje. Limun će podržati toplotu u probavnom sistemu i telu.
Foto: Shutterstock
2. Pijuckajte čaj od đumbira
Đumbir zagreva, a čaj od đumbira je još jedna odlična opcija za pijuckanje. A pošto pomaže u raspirivanju unutrašnje vatre, odlično je piti ga pre obroka kako biste pripremili svoje telo za varenje.
3. Začinite hranu
Određeni začini i začinsko bilje su odlični. Posebno koristite cimet, kurkumu, kim, đumbir, karanfilić i crni biber jer su sezonski i greju. Korijander i kardamom takođe je dobro imati na umu. Uopšteno govoreći, korišćenje bilja i začina u obrocima će pomoći u održavanju unutrašnje vatre.
Foto: Shutterstock
4. Isprobajte tumo dah
Tumo disanje, što u prevodu znači „unutrašnja vatra“, drevna je tehnika disanja koju su prvobitno praktikovali tibetanski budistički monasi. To uključuje izvođenje specifičnog obrasca disanja dok vizualizujete vatru u stomaku koja vas zagreva iznutra. Vizualizujte vatru u stomaku oko pupka. Zamislite da ste veliki šuplji balon s ovom vatrenom loptom unutra. Duboko udahnite kroz nos, lagano savijajući leđa, šireći torzo i grudi. Zamislite da kiseonik raspiruje vatru u vama. Snažno izdahnite kroz usta kao da duvate kroz slamku. Savijajte se napred, zaokružujući kičmu i dalje držeći ruke na stomaku. Zamislite da se plamen i njegova toplota šire po celom telu. Nastavite s ovim obrascem disanja pet udisaja i osetite toplotu koja počinje da raste.
Foto: Shutterstock
5. Probajte dah vatre
A kad smo kod vatre, probajte i „dah vatre“, tehniku disanja koja se radi snažnim disanjem kroz nos dok se pupak uvlači u kičmu. Sedite i ispravite se. Udahnite i izdahnite kroz nos, gurajući stomak napolje tokom udisaja i uvlačeći ga tokom izdisaja. Disanje će biti glasno i brzo dok povećavate tempo. Nastavite najmanje 30 sekundi.
6. Uradite trataku
Da li ste ikada čuli za proces gledanja u sveće - trataku? Ova ajurvedska tehnika uključuje zagrevajući element vatre. Jednostavno upalite sveću i posmatrajte plamen, odupirući se želji da trepnete. Možete početi sa nekoliko minuta i napredovati do 15.
7. Jedite namirnice koje zagrevaju
Uz začine uključite više sezonskih namirnica koje nose element vatre u ajurvedi - jabuke, paradajz, beli luk, čili, luk, celer i morsku so.
8. Izmasirajte se
Ajurvedska masaža koristi toplo ulje koje može da stvori malo više vreline u telu. To je sjajan način da se cirkulacija podigne i pokrene.
9. Pomerite svoje telo
I na kraju, ali svakako ne najmanje važno, pomeranje tela je još jedan jednostavan, ali efikasan način da se brzo zagrejete. Dobro se oznojite ujutru, joga i pilates odlično zagrevaju. Možete i da prošetate kada je sunčani dan upijajući toplinu i svetlost da biste ih nosili kroz zimu.