DUNJA ČUVA TELO OD VIRUSA Svi delovi ove biljke imaju lekovita svojstva
Iako mnogi vole da je drže na ormaru zbog mirisa, dunja je mnogo korisnija kada se pojede
Dunja zri od oktobra do decembra i prava je riznica zdravlja. Zlatnožute je boje, oporo kiselog ukusa i potiče iz jugozapadne Azije. U stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.
Čuva srce
Bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Ova voćka povoljno deluje na rad organa za varenje, zahvaljujući taninu i sluzi. Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, pa je zbog toga odličan izbor za sve koji žele da regulišu telesnu težinu.
Za bore i ispucale usne
Narodna medicina preporučuje semenke dunje, ukoliko želite da imate lice bez bora i uvek negovane usne. Da biste napravili ovaj preparat, sitno iseckajte jednu kašičicu semenki, a zatim istucajte u avanu i prelijte sa dve kašičice proključale vode. Smesa treba da odstoji deset minuta i njome se mažu ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama. Da bi se postigao najbolji efekat, terapija mora da bude redovna i dugotrajna.
Dunja obiluje antioksidantima, a sadrži i pektin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja krvnih sudova. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C, koji se nalazi u dunji.
Smiruje kašalj
Kuvana dunja blagotvorno deluje protiv upala želuca i creva, a sok je dobro sredstvo za ublažavanje prvih simptoma upale ždrela i krajnika. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.
Sir od dunja
Francuzi vekovima prave sir od dunja, koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je odličan izvor energije, a može da se uzima i kao lek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.