LEČITE SE IZNUTRA! Bol u zglobovima i kostima će nestati kad izbacite ove namirnice
Nelagodni bolovi u zglobovima mogu biti teški, hronični ili akutni. Glavni uzroci su povrede, giht, lupus, slomljene ili nepravilno zarasle kosti i fibromijalgija.
Određena hrana može da poboljša ili pogorša bolove u zglobovima, tako da ukoliko želite da umirite bolove, trebalo bi da izbegavate sledećih 7 namirnica.
Rafinisani ugljeni hidrati
Oni imaju visok glikemijski indeks i stimulišu nastanak upale. Da biste ih izbegli, konzumirajte manje belog hleba, belog pirinča, belog krompira, krekera i pahuljica za doručak.
Crveno meso i mesne prerađevine
Zbog toga što sadrže hemikalije, purinu i nitrat, pogoršavaju bol i pospešuju upalu, a takođe i razvoj kancera.
Alkohol
Pivo sadrži gluten i purinu. Oni se pretvaraju u mokraćnu kiselinu i imaju negativan uticaj na bolove u zglobovima.
Šećer
Šećeri kojih ima u slatkišima, pahuljicama, sokovima stimulišu otpuštanje upalnih transmitera te ih treba izbegavati.
So
Kukuruzno ulje
Dodaje se u grickalice i peciva, kao i ulja bogata zasićenim omega 6 masnim kiselinama iako je potvrđeno da ona izazivaju upalu. Prelive za salatu, soju i ulje od semena grožđa izbacite i zamenite ih omega-3 alternativama poput orašastih plodova, maslinovog ulja, lanenog i bundevinog semena.
Monosodijum glutamat
Monosodijum glutamat ili MSG je aditiv kojim se pojačava ukus hrane i nalazi se često u prelivima za salatu, suhomesnatom i supama u kesici.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)