ZDRAVIJA OD SVIH DRUGIH ŽITARICA Snižava holesterol i štiti srce

krstarica/Alo.rs | Žena 15.01.2022 13:50

Dospela iz dalekog Sibira, s oštre planinske klime, uspevala je u surovim uslovima pomažući opstanku čoveka – heljda je s razlogom proglašena supernamirnicom. Ali u ishrani naših krajeva nepravedno je zapostavljena

Foto: Pixabay

Ne sadrži gluten

Heljda se lako vari, prepuna je vitamina grupe B i mnogih hranjivih sastojaka. Mlevenjem heljde dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb, peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.

Heljda se sve više konzumira budući da sadrži dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi.Osobe koje izbegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od heljde, a snižava i visok pritisak i holesterol, pa tako i održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.Često služi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.

Snižava nivo šećera u krvi

Visok udeo proteina i vlakana koje sadržava heljda pomažu normalizaciji nivoa šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima i svima onima koji se žele rešiti viška kilograma.Kako se lako vari,heljda uspešno smanjuje i nivo  holesterola u krvi, a neka su istraživanja pokazala i da utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska.

Zanimljivo je da se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, ali botanički ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke.Možda ne znate, ali cvetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakteriše specifična tamna boja i snažan miris, a bogat je i lekovitim svojstvima.

Heljda za mršavljenje

Masnoće su u heljdinoj kaši prisutne u manjim količinama i sa zdravstvenog stajališta su odlične u ishrani jer sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i lecitina, važnog u razvoju dece.Ipak, heljda se ne preporučuje u ishrani beba do godinu dana starosti zbog velike količine vlakana koja je čine teže probavljivom i visoke energetske vrednosti.Budući da heljdina kaša ne sadrži gluten prikladna je i za osobe koje boluju od celijakije.

 

Expand player
Pogledajte više