ZDRAVIJA OD SVIH DRUGIH ŽITARICA Snižava holesterol i štiti srce
Ne sadrži gluten
Heljda se lako vari, prepuna je vitamina grupe B i mnogih hranjivih sastojaka. Mlevenjem heljde dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb, peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.
Heljda se sve više konzumira budući da sadrži dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi.Osobe koje izbegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od heljde, a snižava i visok pritisak i holesterol, pa tako i održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.Često služi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.
Snižava nivo šećera u krvi
Visok udeo proteina i vlakana koje sadržava heljda pomažu normalizaciji nivoa šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima i svima onima koji se žele rešiti viška kilograma.Kako se lako vari,heljda uspešno smanjuje i nivo holesterola u krvi, a neka su istraživanja pokazala i da utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska.
Zanimljivo je da se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, ali botanički ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke.Možda ne znate, ali cvetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakteriše specifična tamna boja i snažan miris, a bogat je i lekovitim svojstvima.
Heljda za mršavljenje
Masnoće su u heljdinoj kaši prisutne u manjim količinama i sa zdravstvenog stajališta su odlične u ishrani jer sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i lecitina, važnog u razvoju dece.Ipak, heljda se ne preporučuje u ishrani beba do godinu dana starosti zbog velike količine vlakana koja je čine teže probavljivom i visoke energetske vrednosti.Budući da heljdina kaša ne sadrži gluten prikladna je i za osobe koje boluju od celijakije.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)