Iako je zdrav, može doći do komplikacija: Evo u kojim situacijama treba da izbegavate đumbir
Đumbir kao začin i u vidu napitka može biti veoma zdravo i osvežavajuće piće koje pomaže kod dijeta jer ubrzava metabolizam i detoksikuje
Podstiče metabolizam i dobar je borac protiv prehlade, bilo kao čaj ili kao začin u hrani, koren đumbira je jedan od najpopularnijih kućnih lekova. Ali nije pogodan za svakoga i kod određenih ljudi može da izazove probleme.
Kada se prehlade, mnogi ljudi prvo posežu za đumbirom. Ovaj ljuti koren je jedan od najpopularnijih kućnih lekova za borbu protiv prehlade i upale grla. Sadrži eterična ulja koja podstiču cirkulaciju krvi i zagrevaju telo. Đumbir takođe može da ubrza metabolizam.
Međutim, trebalo bi biti na oprezu, jer previše đumbira može da ima opasne nuspojave. Gabriel Kaufman iz njemačkog Saveznog centra za ishranu kaže da bi određene grupe ljudi trebalo da izbegavaju đumbir.
- Ljutina njegovih eteričnih ulja može da prouzrokuje nelagodu - rekla je.
Ako imate osetljiv želudac i patite od gorušice, izbegavajte đumbir.
- Osećaj da je nešto ljuto uvek znači osećati bol. Eterična ulja mogu da nadraže želudac pa on proizvodi više kiseline. Ljudi koji imaju problema sa želucem trebalo bi zbog toga da biraju blaže supstance - rekla je Kaufman.
Uopšteno, osobe sa osetljivom sluznicom trebalo bi da izbegavaju đumbir. Ljuti sastojci takođe mogu da prouzrokuju iritaciju i bol u usnoj duplji i grlu. Ako i ne spadate u ovu grupu ljudi, svejedno ne bi trebalo previše da konzumirate đumbir.
- Ako ste prehlađeni, možete da stavite komadić u usta i sisate ga ili možete pažljivo da ga zagrizete. Ali nakon jednog minuta trebalo bi da ga ispljunete. To će biti dovoljno - predlaže Kaufman.