KAKO DA POČNETE S PROMENAMA NEZDRAVIH NAVIKA Čvrsta odluka i jasan cilj
Foto: Shutterstock

Idete u kupovinu i trošite ogromne količine novca nasumično kupujući sve zdrave proizvode, samo jer ste besni na sebe i na svoj slab karakter.

Doručkujete zdrav doručak, dolazite na posao i odolevate svemu u čemu uživaju vaše kolege, pijete drugu, pa petu kafu. Nestrpljivo čekate vreme za ručak i obrok koji ste sinoć napravili i jedete ponosni na sebe.

Uveče dolazite umorni kući s posla i razmišljate čime biste sada mogli sebe da nagradite. Nekontrolisano tragate za slatkišima i konačno pronalazite čokoladu. Puštate omiljenu seriju, jedete red čokolade, pa pola, pa sto grama. Vidite prazan papir, pa počinjete da se kajete. Jedenje, pa kajanje.

Ako vam ovaj scenario zvuči poznato, hajde da vidimo šta da promenite.

KAKO DA POČNETE S PROMENAMA NEZDRAVIH NAVIKA Čvrsta odluka i jasan cilj

Foto: Shutterstock

 

1. ČVRSTA ODLUKA I JASAN CILJ

Dokle god ne odlučite da želite da menjate navike, niste spremni i gubite vreme. Napišite pet ciljeva ka kojima težite i krenite od najlakšeg.

- ješću nezdrave slatkiše dvaput nedeljno umesto svakog dana

- želim da pripremam obroke za posao svakog drugog dana

- potrudiću se da izlazim stanicu ranije i pešačim do kuće 2.000 koraka svakog dana

- ujutru ću popiti šolju čaja umesto kafe

- na poslu ću popiti bar litar vode.

Krenite od malih promena, jer su one dobar temelj za dolazak do većih i konačnih odluka.

2. MOTIVACIJA

To može biti vaša stara fotografija kada ste bili zadovoljni svojim telom, gde ste nasmejani i srećni. Zalepite je na frižider i svaki put kada je pogledate pohvalite sebe. Pronađite primere iz svoje okoline koji su zadovoljni sobom, koji uživaju u zdravim navikama, redovno treniraju, pozitivno razmišljaju…

3. OSVESTITE SVOJ PROBLEM

Često razloge nalazimo u drugima i krivimo ih za naše loše izbore, najčešće partnera. Ukoliko ne možete da odolite na početku, zamolite partnera da naruči picu kada vi niste kod kuće ili napravite kompromis da za vas naruči zdraviji obrok pa da ipak uživate zajedno u obroku bez osuđivanja.

4. VODITE DNEVNIK ZDRAVIH NAVIKA

Možda će vam ovo na početku biti dosadno, ali je izuzetno značajno da osvestite i zapišete svakog dana koje stvari radite dobro, a koje stvari pogrešno. Navedite sve što konzumirate od hrane i pića, satnice jela, kvalitet sna, fizičku aktivnost, nivo stresa, sreće, zadovoljstva, samopouzdanja…

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading