Može naškoditi vašem zdravlju: Evo zbog čega ne smete da čuvate hranu u plastičnim posudama
Sabina Hulsman, specijalizovana savetnica za ishranu iz Bavarske, savetuje da se kutije sladoleda ne koriste za skladištenje hrane. Isto važi i za kutije jogurta ili margarina
Iako se može činiti praktičnim i održivim, hrani nije mesto u kutijama u kojima je već bila zamrznuta hrana.
“Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namenjene samo za posebnu hranu i jednokratnu upotrebu. Zato nisu prikladne za dalju upotrebu, na primer za zamrzavanje ili grejanje u mikrotalasnoj”, kaže Hulsman.
Dalje navodi i vrlo konkretne rizike koje nosi nepravilna upotreba ove ambalaže.
“Kod plastične ambalaže hemikalije mogu da pređu iz ambalaže u hranu”, objašnjava Hulsman.
Proizvođači bi morali da poštuju zakonske odredbe o prelazu hemikalija, međutim, to se odnosi samo na izričitu namenu.
“Ako je, na primer, limenka namenjena prodaji voćnih sorbeta bez masti, može se desiti da granične vrednosti za prenos hemikalija koje su ispoštovane ne važe za masnu ili vruću hranu”, navodi.
Takođe treba izbegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrotalasnoj peći.
“Čak i kada je u pitanju zamrzavanje hrane poput kolača ili voća, preporučujemo izbegavanje dalje upotrebe iz predostrožnosti, čak i ako je verovatnoća hemijskog prelaza znatno niža nego kod vruće, masne supe”, kaže Hulsman.
Skoro svaka hrana može da se zamrzne, uključujući i jogurt, sir (osim mekog sira, jer proces zamrzavanja utiče na teksturu), mleko, ribu, jaja (čak i kuvana jaja). Hranu stavite u hermetički zatvorenu posudu, ili je dobro umotajte u kese za zamrzavanje, pre nego što je stavite u zamrzivač, inače će je hladan vazduh isušiti.
Banane zamrznite tako što ćete ih oljuštiti i umotatili ili staviti u hermetički zatvorenu posudu pre zamrzavanja. Sve sa visokim sadržajem vode, kao što su jagode i paradajz, biće mekano, ali je i dalje dobro za kuvanje.
Jaja
Jaja se najbolje čuvaju u frižideru jer se drže na konstantnoj temperaturi, ali ih takođe možete i zamrznuti. Postoje dva načina za zamrzavanje jaja: razbijte jaje i odvojite žumanca od belanaca u zasebne plastične posude ili kese za hranu pre zamrzavanja. Možete i da razbijete jaja i umutite ih - poslužiće odlično za omlet i kajganu. Kuvano jaje možete bezbedno da čuvate u frižideru nekoliko dana. Kuvana jaja se takođe mogu zamrznuti.
Zamrzavanje i odmrzavanje mesa i ribe
Stavite datum i označite meso u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja upotrebite ga u roku od 24 sata. Meso možete zamrznuti na duže vreme - i dalje će biti bezbedno za jelo, ali će se kvalitet pogoršati, pa je najbolje da ga pojedete u roku od 3 do 6 meseci. Ne brinite ako je duže zamrznuto - pokušajte da ga marinirate pre kuvanja da poboljšate teksturu ili koristite bilje i začine da dodate ukus.
Ponovno zamrzavanje mesa i ribe
Nikada nemojte ponovo zamrzavati sirovo meso (uključujući živinu) ili ribu koja je odmrznuta. Možete kuvati zamrznuto meso i ribu kada se odmrznu, a zatim ih ponovo zamrznuti.
Zamrznute sirove namirnice mogu se jednom odmrznuti i čuvati u frižideru do 24 sata. U tom roku ih treba skuvati li baciti.
Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrejati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuvana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagreje i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja. Da biste smanjili gubitak, podelite obrok na porcije, pre zamrzavanja, a zatim odmrznite samo ono što vam je potrebno.
Izbegavajte da stavljate otvorene limene konzerve u frižider, jer hrana u njima može da dobije "metalni" ukus.