Muče vas nadutost i gasovi? Ova prirodna namirnica će vam sigurno pomoći

alo.rs/srbijadanas/Lj.Č. | Žena 07.02.2022 12:00

Nadutost stomaka je smetnja u radu sistema organa za varenje i povećanje količine gasova u crevima

Foto: Freepik

U pojedinim slučajevima nadimanje je samo blag simptom na koji ne obraćamo previše pažnje, dok je u drugim nelagoda koja otežava obavljanje normalnih aktivnosti.

Obično se nadutost prepoznaje po čestim gasovima, krčanju ili klokotanju u stomaku, osećaju punoće i težine stomaka, podrigivanju, bolu u želucu, pritisku u predelu abdomena...

Obično do ovih smetnji dolazi kada ne jedemo pravilno - pričamo tokom obroka ili jedemo prebrzo, pa progutamo vazduh, kao i pri alergijama ili netoleranciji na određenu hranu, prekomernog unosa soli, prejedanja, preterivanja s ugljenim hidratima.

Postoji mnogo prirodnih načina da ublažite ove tegove, a sve popularniji je trik s jabukovim sirćetom, jer je u pitanju namirnica koju većina već ima u kući i efikasna je "prva pomoć".

Kako jabukovo sirće deluje na stomak?

Jabukovo sirće postaje omiljeni narodni lek za probleme digestivnog trakta uopšte pošto se veruje da deluje veoma brzo, iako za to nema mnogo potvrda u vidu naučnih studija.

Ono što je poznato jeste to da jabukovo sirće - budući da je prirodno kiselo - može da pomogne ljudima s niskom želudačnom kiselinom da je povećaju i da lakše vare hranu, što dalje teoretski može da ublaži i nadimanje i gasove.

Ova namirnica ima antibakterijsko dejstvo, što znači da može da eliminiše bakterije u gastrointestinalnom traktu, a poznato je da višak bakterija (ili same bakterije) u gornjim delovima creva može da oslobodi gasove koji izazivaju nadutost. Zbog toga ima smisla da jabukovo sirće olakšava stomačne tegobe. Kako se u jabukovom sirću nalazi pektin - skrob koji podstiče rad dobrih bakterija, kao i brojni enzimi, nije ni čudo što je ono postalo tako popularno kod smetnji poput gasova i nadimanja.

Kako se koristi jabukovo sirće za probleme sa stomakom?

Sipajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta u manju čašu tople do vruće vode i popijte naiskap neposredno pre ili posle obroka. Možete ga po potrebi piti i kada se osećate naduto ili vas muče gasovi.

Ako vam je tako jak ukus nepodnošljiv, od pomoći bi moglo da bude i korišćenje jabukovog sirćeta kada želite da začinite salatu.

Budući da boca od 500 mililitara košta oko 100 dinara, jedna kašika je gotovo besplatno, a vrlo brzo rešenje.

Expand player
Pogledajte više